Sezonul căpușelor, la debut

Vremea caldă a scos timișorenii afară din case, în natură, ceea ce a dus la apariția primelor cazuri de înțepături de căpușe. ”Pe parcursul a două săptămâni, am înregistrat 35 de pacienți care s-au prezentat în unitatea noastră pentru profilaxia bolii Lyme (borelioza).

CITEȘTE ȘI: Poliția, în alertă. Focuri de armă în vestul țării

Este vorba de persoane care au ieșit în parcuri și la Pădurea Verde”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, dacă a fost îndepărtată căpușa în primele 24 de ore, pacienții pot sta liniștiți pentru că Borellia (bacteria care produce boala Lyme) nu trece în organism într-un timp atât de scurt. În celelalte cazuri, medicii recomandă o terapie profilactică de trei zile cu antibiotic.

CITEȘTE ȘI: Geantă plină cu bani descoperită de un tânăr în toaleta unui Peco

Dacă la nivelul înțepăturii apare o erupție care, ulterior, se extinde la nivelul întregului corp, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la spital pentru a beneficia de tratament. Peste 95 la sută dintre cazurile de boală Lyme sunt tratabile, iar cinci la sută se cronicizează dând artrite, miocardite sau neuroborelioză.

În contextul în care apar tot mai multe cazuri de înțepături, specialiștii solicită populației să acorde o atenție mărită atunci când frecventează zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: câini, pisici sau la grădina zoologică.

Din luna aprilie până în septembrie, se manifestă focarele de boli asociate muşcăturii de căpușă.

Ca măsuri de protecție, medicii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv căpușele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns