Serbia nu va impune sancţiuni Rusiei. Vucic: „Rusia a fost singura ţară care nu a impus sancţiuni împotriva noastră în anii ’90”

Serbia nu va impune sancţiuni Rusiei. Vucic: „Rusia a fost singura ţară care nu a impus sancţiuni împotriva noastră în anii '90"

Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră că acţiunea militară a Rusiei împotriva acesteia este „greşită”, dar nu va impune sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Președintele Vucic a declarat că Consiliul Naţional de Securitate a decis că Serbia va opri toate exerciţiile militare cu trupe străine pentru a păstra neutralitatea militară.

Serbia, condusă de Vucic, încercă să găsescă un echilibru între aspiraţiile sale europene, parteneriatul cu NATO şi alianţa sa religioasă, etnică şi politică veche de secole cu Rusia.

Dar, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia şi Uniunea Europeană în legătură cu Ucraina cresc, Serbia este presată să îşi armonizeze politica externă cu cea a UE, la care doreşte să adere, şi să introducă, printre altele, sancţiuni împotriva Moscovei.

„Rusia a fost singura ţară care nu a impus sancţiuni împotriva noastră în anii ’90”, a declarat Vucic după o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, potrivit Reuters.

De asemenea, ei au susţinut integritatea noastră teritorială în cadrul Naţiunilor Unite. „Nu trebuie să uităm asta”, a spus Vucic, referindu-se la poziţia Rusiei cu privire la fosta provincie sârbă Kosovo, a cărei independenţă Moscova refuză să o recunoască.

Cu toate acestea, Vucic a declarat că Consiliul de Securitate Naţională a concluzionat că Serbia consideră „foarte greşită încălcarea integrităţii teritoriale a unui număr de ţări, inclusiv a Ucrainei”.

Serbia şi-a pus sectoarele de gaz şi petrol în mâinile Rusiei. În 2008, ţara vecină a vândut o participaţie majoritară a companiei sale petroliere către Gazprom. Gazprom este acţionarul majoritar al singurei instalaţii de stocare a gazelor din ţară.

CITEȘTE ȘI: Franţa va trimite 500 de militari în România, iar SUA s-au oferit să-l evacueze pe președintele ucrainean

În schimb, Rusia a blocat aderarea fostei provincii sârbe Kosovo la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după o campanie de bombardamente a NATO în 1999 pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forţele sârbe în timpul unei contrainsurgenţe de doi ani, conform Mediafax.

Foto:Euractiv.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *