Semnal de alarmă: România se cutremură! După pesta porcină, ”tuta absoluta” face ravagii

tuta absoluta

Se trage un semnal de alarmă! După pesta porcină, o nouă nenorocire se abate asupra țării noastre! Un dăunător imun la toate insecticidele lovește cu putere culturile din România.

Un membru corespondent al Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice a fost cel care a făcut publică situația cumplită.
premii renasterea septembrie
Cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de cercetări legumicole Buzău, susține că anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit „tuta absoluta”.

Membru corespondent al Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice, Costel Vânătoru a declarat că după o iarnă blândă, când s-au conservat bine dăunătorii şi bolile pe sol şi pe resturile vegetale, a urmat o primăvară cu temperaturi scăzute, culturile au fost înfiinţate târziu, după care a venit un val puternic de secetă, urmat de val de ploi care nu a făcut decât măneze majoritatea culturilor din câmp, precizează Agerpres.

CITEȘTE ȘI. Lucrările la Autostrada Lugoj – Deva au trecut la o nouă etapă

Potrivit cercetătorului, în acest an legumicol s-au întâlnit dăunători precum păianjenul, tripsul, omida, gândacul de Colorado şi, mai recent, tuta absoluta, ultimul fiind un dăunător foarte agresiv.

„Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca.

Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante”, a precizat cercetătorul.

Costel Vânătoru susţine că „tuta absoluta este un fel de pestă porcină la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales în spaţiile protejate şi conduce la compromiterea totală a culturilor, în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze”, conform bugetul.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *