Semnal de alarmă pentru români! Amenzile ajung până la 150.000 de lei

Guvernul a decis suspendarea plății ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni. Cine și în ce condiții poate beneficia?

Orice tranzacție suspectă efectuată de avocați, notari publici, contabili și nu numai poate face obiectul unui control al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Conform legii, dacă suspectează posibile nereguli în afacerile derulate, reprezentanții Oficiului fac verificări care se pot încheia cu amenzi costisitoare, care pornesc de la 25.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Teorii ale conspiraţiei legate de noul coronavirus: Ar putea fi Apocalipsa?

Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea spălării banilor și a faptelor de finanțare a terorismului permite inspecotrilor ONPCSB să efectueze controale la o serie de entități definite, între care notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, notează evz.ro

Verificările pot fi efectuate când reprezentanții Oficiului au informații că tranzacțiile efectuate intră sub incidența legislației privind spălarea banilor sau de finanţare a terorismului. Instituția poate solicita și obține orice date și informaţi despre tranzacțiile suspectate, poate reține copii ale documentelor verificate și poate propune măsuri de conformare în raport cu legislația relevantă.

În cadrul verificărilor, se va avea în vedere dacă au fost raportate tranzacțiile de peste 10.000 de euro sau alte tranzacții suspecte, dacă entitățile controlate s-au  achitat de obligații impuse de lege privind cunoașterea clientele și a adoptat mecanisme potrivite cu specificul activității.

În cazul în care inspectorii săi au descoperit nereguli, Oficiul poate aplica amenzi contravenționale cuprinse între 25.000 de lei și 150.000 de lei, pentru persoane fizice. Lucrurile se schimbă în cazul firmelor unde la limita de 150.000 de lei se poate adăuga și 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscală încheiată, anterioară datei întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei. ONSPCB mai poate dispune confiscarea unor bunuri, suspendarea activității, retragerea unei licențe, blocarea contului bancar sau chiar închiderea activității.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *