Semnal de alarmă al medicilor timișoreni privind provocarea „Superman”.
Provocarea „Superman” a devenit un fenomen care a captat atenția tinerilor, iar medicii atrag atenția asupra consecințelor acesteia.
Promovată prin intermediul unei platforme de social media, această implică simularea „zborului” lui Superman, în care un adolescent se aruncă pe brațele întinse ale unor colegi. Nu de puține ori, participanții se aleg cu fracturi.
Copiii pot încerca instinctiv să atenueze căderea folosindu-și mâinile, ceea ce duce la fracturi ale oaselor lungi, cum ar fi radiusul, ulnă (antebraț) sau tibia.
Aceste fracturi pot necesită imobilizare pe termen lung sau chiar o intervenție chirurgicală. Impactul lateral sau căderile pe umăr pot provoca fracturi ale claviculei. Acestea pot afecta mobilitatea brațului și necesită timp îndelungat pentru recuperare.
„În cazul unei căderi pe spate sau pe gât, se pot produce compresii sau fracturi ale coloanei vertebrale.
În cazurile severe, pot apărea leziuni ale măduvei spinării, cu risc de paralizie. Fracturi craniene.
În cazul unor căderi în cap pot apărea hematoame intracraniene, contuzii cerebrale sau sângerări interne, care necesită o intervenție medicală de urgență.
Fracturi dentare sau ale maxilarului. În cazul acestora pot apărea, pe lângă durere, și dificultăți de alimentație și vorbire. Mai mult, în cazul fracturilor deschise, exist risc de infecție la nivelul osului, osteomielita.
Fracturile netratate corespunzător pot afecta creșterea și dezvoltarea oaselor la copii”, au transmis reprezentanții Spitalului CF Timișoara.
CITEȘTE ȘI: Soția primarului Timișoarei vrea un loc de muncă la stat. Cine i-a sărit în ajutor?