Seceta a făcut prăpăd în agricultura din județul Timiș. Fermierii afectați ar putea beneficia, totuși, de ajutoare

seceta1

Județul Timiș se confruntă cu o secetă fără precedent. Combinată cu temperaturile caniculare, lipsa apei a provocat o arșiță care a făcut, practic, să fiarbă culturile agricole.

Cum perioada de secetă și de caniculă s-a extins tot mai mult, am ajuns în situația în care plantele se usucă și mor, așa cum s-a întâmplat, deja, cu o bună parte a culturilor din județul Timiș.

În momentul de față, nici nu se mai pune problema productivității, singurul obiectiv fiind acela de a se mai salva câte ceva. ”Măcelul” din agricultură a fost îngreunat și de lipsa sistemelor de irigații. Pentru a mai atenua pagubele produse, autoritățile timișene (consiliul județean, prefectura, camera agricolă și direcția agricolă) au demarat o acțiune de evaluare a calamităților.

Porumbul a fost cultura cea mai afectată, dar există pagube și la floarea-soarelui, precum și la soia. În majoritatea cazurilor, pagubele au o pondere situată între 30 și 75 la sută din totalul producției. Evident că s-a instalat un sentiment de frustrare în rândul fermierilor, dar, din păcate, nu s-au înregistrat, deocamdată, plângeri semnificate ale acestora, care să conducă la acordarea unor urgente ajutoare compensatorii.

Nicolae Oprea, consilier pe probleme de agricultură al președintelui Consiliului Județean Timiș, a declarat că au fost înregistrate doar patru procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, fiind vorba de localitățile Birda, Voiteg, Găvojdia și Știuca. Mai există și zece localități în care s-a solicitat sprijinul specialiștilor agricoli.

”Noi le aducem în permență la cunoștință faptul că trebuie să constituie comisii locale, pentru a beneficia de ajutoare, dar, din păcate, lucrurile se mișcă foarte greu, atât în ceea ce-i privește pe agricultori, cât și pe cei din administrația publică. Fermierii trebuie să facă hârtii scrise care să ateste pagubele produse, indiferent dacă este sau nu asigurată cultura.

Apoi, primarul e nevoit să convoace comisia locală, din care face parte și un specialist agricol, iar procesele-verbale trebuie depuse la Direcția agricolă. Vrem să urgentăm această acțiune, pentru că la nivelul Ministerului Agriculturii se fac centralizări ale pagubelor produse în fiecare județ, pentru a se putea acorda ajutoare de minimis. Dacă nu avem actele constatatoare, riscăm să pățim ca și anul trecut, când județul Timiș nu a primit nimic din ajutorul de minimis”, a declarat Nicolae Oprea.

Din păcate, ploile vor putea ajuta doar culturile aflate în vegetație, restul fiind, deja, compromise.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Seceta a făcut prăpăd în agricultura din județul Timiș. Fermierii afectați ar putea beneficia, totuși, de ajutoare

  1. A fost odata ca niciodata un sistem de canale intre Timis, Mures, Tisa, facut cu cap si cu simtul raspunderii. Sistem util la seceta, util la inundatii …
    Acum nu mai exista decat noutatea ca vara e cald si seceta iar primavara ploua si sunt inundatii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *