Seceta a făcut prăpăd în agricultura din județul Timiș. Fermierii afectați ar putea beneficia, totuși, de ajutoare

Județul Timiș se confruntă cu o secetă fără precedent. Combinată cu temperaturile caniculare, lipsa apei a provocat o arșiță care a făcut, practic, să fiarbă culturile agricole.

Cum perioada de secetă și de caniculă s-a extins tot mai mult, am ajuns în situația în care plantele se usucă și mor, așa cum s-a întâmplat, deja, cu o bună parte a culturilor din județul Timiș.

În momentul de față, nici nu se mai pune problema productivității, singurul obiectiv fiind acela de a se mai salva câte ceva. ”Măcelul” din agricultură a fost îngreunat și de lipsa sistemelor de irigații. Pentru a mai atenua pagubele produse, autoritățile timișene (consiliul județean, prefectura, camera agricolă și direcția agricolă) au demarat o acțiune de evaluare a calamităților.

Porumbul a fost cultura cea mai afectată, dar există pagube și la floarea-soarelui, precum și la soia. În majoritatea cazurilor, pagubele au o pondere situată între 30 și 75 la sută din totalul producției. Evident că s-a instalat un sentiment de frustrare în rândul fermierilor, dar, din păcate, nu s-au înregistrat, deocamdată, plângeri semnificate ale acestora, care să conducă la acordarea unor urgente ajutoare compensatorii.

Nicolae Oprea, consilier pe probleme de agricultură al președintelui Consiliului Județean Timiș, a declarat că au fost înregistrate doar patru procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, fiind vorba de localitățile Birda, Voiteg, Găvojdia și Știuca. Mai există și zece localități în care s-a solicitat sprijinul specialiștilor agricoli.

”Noi le aducem în permență la cunoștință faptul că trebuie să constituie comisii locale, pentru a beneficia de ajutoare, dar, din păcate, lucrurile se mișcă foarte greu, atât în ceea ce-i privește pe agricultori, cât și pe cei din administrația publică. Fermierii trebuie să facă hârtii scrise care să ateste pagubele produse, indiferent dacă este sau nu asigurată cultura.

Apoi, primarul e nevoit să convoace comisia locală, din care face parte și un specialist agricol, iar procesele-verbale trebuie depuse la Direcția agricolă. Vrem să urgentăm această acțiune, pentru că la nivelul Ministerului Agriculturii se fac centralizări ale pagubelor produse în fiecare județ, pentru a se putea acorda ajutoare de minimis. Dacă nu avem actele constatatoare, riscăm să pățim ca și anul trecut, când județul Timiș nu a primit nimic din ajutorul de minimis”, a declarat Nicolae Oprea.

Din păcate, ploile vor putea ajuta doar culturile aflate în vegetație, restul fiind, deja, compromise.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Seceta a făcut prăpăd în agricultura din județul Timiș. Fermierii afectați ar putea beneficia, totuși, de ajutoare

  1. A fost odata ca niciodata un sistem de canale intre Timis, Mures, Tisa, facut cu cap si cu simtul raspunderii. Sistem util la seceta, util la inundatii …
    Acum nu mai exista decat noutatea ca vara e cald si seceta iar primavara ploua si sunt inundatii .

Lasă un răspuns