Se strică vremea în Banat

Coduri galben și portocaliu de caniculă, vineri și sâmbătă. Urmează vijelii și ploi torențiale

Se strică vremea în Banat

Vremea va fi, mâine, în general instabilă și se va răci. Pe parcursul zilei, cerul va avea înnorări accentuate îndeosebi ziua, iar pe arii extinse sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice.

Pe arii restrânse cantitățile cumulate de apă vor fi însemnate, depășind 20-25 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime vor atinge 28 de grade, în sudul Banatului, iar cele minime se vor situa īntre 7 și 15 grade.

Miercuri, mercurul dim termometre va coborâ în jurul valorii de 19 grade Celsius.

Aproape în fiecare an, în luna mai, vremea se strică şi apar ploile, frigul, vântul extrem, îngheţul şi chiar zăpada la munte. Superstiţiile spun că vremea rea ar fi adusă de „Sfinţii de Gheaţă”. Tradiţia a fost preluată de la catolici, Sfinţii de Gheaţă fiind episcopi şi martiri.

CITEȘTE ȘI: Bazin de înot de senzație într-o comună din Timiș

Credincioşii romano-catolici, în special maghiarii, pun aceste manifestările meteo extreme pe seama Sfinţilor de Gheaţă, Orban, Pongrac şi Bonifac – care sunt înscrişi în calendarul catolic şi reformat Calvin până în 25 mai. Pe 12 mai este Pancras, decapitat în jurul anului 304.

În 14 mai Bonifactius, general şi guvernator roman mort în anul 432 iar pe 25 mai e Urban, fost papă care a murit în anul 230. Acest sfânt poate aduce ultimul îngheţ. După aceste zile, vremea se încălzeşte şi se îndreaptă spre vară.

Conform altor tradiţii, Sfinţii de Gheaţă ar fi Mamertus, Pancras, Servatius, Bonifatius şi Sophie, abia după ziua în care este sărbătorită cea din urmă vremea devenind călduroasă pentru multă vreme.

Fenomenele extreme au însă o explicaţie ştiinţifică. Potrivit meteorologilor, în această perioadă a lunii mai se formează presiuni care provoacă venirea spre sud a unor mase de aer polar. Presiunile sunt create de încălzirea mai rapidă a zonei continentale faţă de Atlanticul de Nord.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *