Se schimbă tot ce se știa: SARS-CoV-2 a fost depistat în apa reziduală recoltată în martie 2019, în Barcelona

Virusologii spanioli au găsit urme ale noului coronavirus într-un eşantion de ape uzate din Barcelona colectate în martie 2019, cu nouă luni înainte de identificarea bolii COVID-19 în China, a spus Universitatea din Barcelona.

Au descoperit pentru prima dată că virusul era prezent la Barcelona pe 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie raportat oficial acolo. Apoi au efectuat teste pe probe prelevate între ianuarie 2018 şi decembrie 2019 şi au constatat prezenţa genomului virusului într-unul dintre ele, colectată pe 12 martie 2019, scrie mediafax.ro.

„Nivelurile SARS-CoV-2 au fost scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat liderul cercetării, Albert Bosch, într-un comunicat.

Cercetarea a fost trimisă pentru o examinare nouă înainte de publicarea oficială. Dr. Joan Ramon Villalbi de la Societatea Spaniolă pentru Sănătate Publică şi Administraţie Sanitară a declarat pentru Reuters că este încă devreme pentru a trage concluzii definitive.

„Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme şi să excludă o eroare de laborator sau o problemă metodologică”, a spus el.

Există potenţialul unei rezultat fals pozitiv datorită asemănărilor virusului cu alte infecţii respiratorii. Bosch, care este preşedintele Societăţii Spaniole de Virologi, a spus că o depistare timpurie chiar în ianuarie ar fi putut îmbunătăţi răspunsul la pandemie. În schimb, pacienţii au fost probabil diagnosticaţi greşit cu gripa comună, contribuind la transmiterea comunitară înainte de luarea măsurilor.

Prof. Gertjan Medema de la KWR Water Research Institute din Olanda, a cărui echipă a început să folosească un test pentru coronavirus pe ape uzate în februarie, a sugerat că grupul din Barcelona trebuie să repete testele pentru a confirma că este într-adevăr virusul SARS-CoV-2.

Spania a înregistrat până în prezent peste 28.000 de decese confirmate şi aproape 250.000 de cazuri de virus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se schimbă tot ce se știa: SARS-CoV-2 a fost depistat în apa reziduală recoltată în martie 2019, în Barcelona

Lasă un răspuns