Se întâmplă MINUNEA! Un proiect de amploare va schimba faţa Timişoarei

cladiri istorice 1

Un număr impresionant de clădiri istorice, peste 14.000, un procent sumbru atunci când vine vorba despre imobile în stare proastă și foarte proastă, peste 90 la sută, şi o provocare: titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Acestea sunt elementele care au atras după sine necesitatea implementării unui proiect în premieră absolută pentru urbea de pe Bega. Este vorba despre „Timișoara Premium Exposed City „, o inițiativă a Asociației Expose Architecture, a Consulatului Onorific al Italiei la Timişoara și a Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Acesta are drept scop creșterea, până în 2021, a numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding-ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european.

Citeşte şi: Percheziţii în Timişoara la sediul CFR. Conducerea şi angajaţii vindeau vagoane de tren la preţ de fier vechi

Concret, el vizează identificarea unui număr de 20-30 de edificii din cartiere istorice precum Traian, Iosefin sau Cetate), care să fie promovate pentru a atrage investitori în vederea restaurării.

Implementarea proiectului presupune acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu.

Investitorii trebuie să acţioneze din proprie convingere şi cu dorinţa de a contribui în mod direct, într-un moment în care oraşul are nevoie să-şi pregătească imaginea pentru anul 2021, la reabilitarea fațadelor clădirilor istorice.

„<<Timișoara Premium Exposed City>> reprezintă un proiect lansat din spirit civic, pentru realizarea căruia este nevoie de curaj, de relaționare și implicare directă, motiv pentru care facem apel la toți cei ce au putere financiară, de decizie, socială sau mediatică și care cred în șansa lor de a marca istoria oraşului” , declară arh. Raluca Pescar, președintele Asociației Expose Architecture.

Prima etapă a constat în întâlnirea factorilor de decizie locali și naționali, pentru cooptarea lor în planul de restaurare a imobilelor de patrimoniu, întrunirea având loc la vernisajul expoziției „Timișoara Premium Exposed City”, care poate fi vizionată la Galeria „Pygmalion” de la Casei Artelor până în 10 mai.

A doua fază vizează identificarea clădirilor viabile pentru a intra în proiect și lansarea apelului public către investitori, dar şi activarea platformei online a proiectului, care va permite urmărirea în timp real a evoluției acestui demers de către toţi cei interesați.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se întâmplă MINUNEA! Un proiect de amploare va schimba faţa Timişoarei

  1. Primele doua faze le inteleg, nici o problema. Dificultatile vor incepe in faza a 3-a, cand se va pune concret intrebrea: de unde vin banii? Sponzorizarea mi se pare foarte… precara, daca eu as fi sef de firma sau om bogat, cu dare de mana, oare de ce sa dau bani pentru a restaura cladiri care apartin altora? Toate cladirile (sau majoritatea) sunt proprietate privata, asa ca este in primul rand datoria proprietarilor sa-si intretina cladirile. Si argumentul cu „consulatul oniorific al Italiei” – oare ce sa intelegem, dau italienii bani? Eu tare banuiesc ca acest copil s-a nascut mort – ma refer la „Timișoara Premium Exposed City” – ce nume frumos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *