Se întâmplă la Timişoara. Normalitatea, mai tare decât… fiţele

generala 30

În topul preferinţelor părinţilor din Timişoara, pentru alegerea clasei pregătitoare se află Şcoala gimnazială nr. 30. Dascălii, laboratoarele dotate, oferta bogată în sport, precum şi preocuparea pentru dorinţele elevilor ar putea fi motivele pentru care o şcoală de cartier a ajuns pe primul loc în urbe.

Lucrurile simple sunt mereu bine-venite

Oferta educaţională a acestei şcoli este ca peste tot, însă plusurile vin din lucrurile simple, care ar trebui să se găsească şi în alte unităţi de învăţământ din Timişoara.

Maria Ioschici predă biologia, iar în laborator nu are doar plante, ci şi broaşte ţestoase şi peşti
Maria Ioschici predă biologia, iar în laborator nu are doar plante, ci şi broaşte ţestoase şi peşti

Laboratoarele sunt foarte bine dotate, elevii reuşind să afle, de exemplu, în cele de biologie, lucruri inedite despre plante şi diverse alte vietăţi.

De altfel, în întreaga şcoală sunt amplasate ghivece cu diferite specii de plante. „Avem broaşte ţestoase, peşti, flori, pe care le îngrijesc copiii. Astfel învaţă mult mai uşor”, spune Maria Ioschici, profesoară de biologie.

Lecţia despre această ştiinţă este „prelungită” şi acasă. Elevii plantează legume pe care le îngrijesc, le observă şi, mai apoi, le consumă. „Aici am fasole. Am pus seminţe la încolţit şi ud planta o dată pe zi. O ţin pe pervaz pentru a avea lumină”, spune Julia Ignat, elevă în clasa a V-a. Colega ei, Anastasia Oltinescu, a creat un ghiveci special pentru salata pe care a plantat-o.

Julia, în laboratorul de biologie, cu vrejul de fasole pe care îl studiază
Julia, în laboratorul de biologie, cu vrejul de fasole pe care îl studiază

„După ce va creşte o voi mânca”, spune copila. Şi laboratoarele de chimie sau cele de fizică sunt dotate cu materialele necesare experimentelor. Acestea sunt achiziţionate şi din banii proveniţi de la o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată de părinţi, unde se distribuie cei doi la sută din impozitul pe venit. „Nu am acceptat asociaţii pe clase. Doar una, pe toată şcoala. Banii îi folosim în interesul tuturor elevilor, pentru dotarea laboratoarelor şi a sălilor de clasă. Am trimis şi olimpicii şcolii într-un sejur la mare, din aceşti bani”, spune Mihaela Şora, directoarea şcolii.

Elevă în clasa a V-a, Anastasia a învăţat deja cu ce alte alimente ar putea combina salata pe care a plantat-o
Elevă în clasa a V-a, Anastasia a învăţat deja cu ce alte alimente ar putea combina salata pe care a plantat-o

Pe holurile unităţii de învăţământ au fost amplasate dulapuri pentru fiecare copil. Astfel, elevii îşi pot lăsa ghiozdanele, hainele sau cărţile sub cheie. Nici cărţile nu mai reprezintă o povară pentru tinerii care frecventează această şcoală. În fiecare laborator există dubluri de manuale, care sunt folosite de câte doi elevi. Restul cărţilor rămân acasă, pentru studiu.

Accentul, şi pe sport

Elevii care învaţă la Şcoala gimnazială 30 au posibilitatea să opteze pentru practicarea unor ramuri sportive: volei, handbal, fotbal sau atletism.

Toate acestea se realizează în cadrul orelor de educaţie fizică, iar cursurile nu se plătesc. Există, de asemenea, şi posibilitatea unor „opţionale” plătite cum ar fi: tenis, karate, judo, aerobic, dans modern, sportiv, de societate şi şah.

Sala multifuncţională destinată tuturor elevilor
Sala multifuncţională destinată tuturor elevilor

Pe lângă sport, copiii pot urma cursuri de pictură şi teatru. Toate se realizează în cadrul şcolii, la preţuri accesibile, iar pentru sălile unde au loc aceste ore se percepe chirie. De exemplu, pentru trei şedinţe de karate pe săptămână părinţii unui copil plătesc 120 de lei pe lună. Circa 80 la sută dintre cursanţii acestui sport sunt elevi ai şcolii, iar în 2016 au avut rezultate remarcabile: un campion naţional la individual şi pe echipă, un campion european la individual şi echipă, locul al III-lea la Campionatul Mondial.

În şcoală există o sală mare de sport, una mică pentru elevii claselor pregătitoare, o altă sală pentru cei din clasele a II-a şi a III-a. De asemenea, dacă timpul este favorabil, cursurile de sport se ţin în curte. Trebuie menţionat şi faptul că în unele şcoli din Timişoara elevii nu au posibilitatea să facă nici măcar două ore de sport pe săptămănână, câte sunt în program, din cauza supraaglomerării.

Desigur, în oferta şcolii din cartierul Soarelui se află şi înotul – tot gratuit pentru elevi -, acesta aflându-se deocamdată pe butuci, până la refacerea bazinului.

Locul unde elevii au posibilitatea să practice mai multe sporturi
Locul unde elevii au posibilitatea să practice mai multe sporturi

În unitatea de învăţământ există un loc cu mese şi scaune, unde elevii pot socializa sau studia. Tot în şcoală se mai află şi o sală de mese. Iată, aşadar, că actul acestei unităţi de învăţământ din Timişoara nu este altceva decât o ofertă de şcolarizare normală pentru timpurile pe care le trăim.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se întâmplă la Timişoara. Normalitatea, mai tare decât… fiţele

  1. Da si cu toate astea inca se mai investesc bani ptr aceasta scoala,in timp ce copilul meu in cls 1-a face sport pe coridor in fata clasei ca nici in clasa nu poate sta ca este alta clasa.Din cand in cand mai merge la sala dar si acolo mai sunt alte clase. La urmatoarele alegeri o sa aleg primar din zona mea cu siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *