Se întâmplă la Timişoara: când oaia se urcă-n copac… (FOTO)

Atunci când oaia (nu chiar scroafa) ajunge printre crengile copacului, fluturelui îi sunt prefabricate aripi de tablă și cei cocoțați în scaune de diriguitori acceptă situația fără nici un murmur, abia atunci putem pune și semnul egal între kitsch și artă.

Intrarea justițiabililor în Palatul Dicasterial este vegheată de o piesă – zisă de „artă urbană” – vrednică, în cel mai bun caz, de un parc tematic cu artă contemporană, poziționat mai la periferi, unde pot fi lăsați să se manifeste liber orice inși imberbi și la minte, nu doar la față, după ce au gustat ori din licorile lui Bachus, ori din fumurile propriei neputințe de a crea ceva într-adevăr pe placul publicului.

În centrul istoric al Timișoarei așa ceva nu ar avea ce să caute, în mod normal, iar atitudinea celor care permit această bătaie de joc continuă este greu de înțeles. Imaginile sunt clare: pe lângă tabla ruginită care pare un leit-motiv în Piețele Unirii și Țarcului, a apărut o excrescență bizară în jurul copacului din fața intrării publicului spre instanțe.

flutureÎnconjurat de o bancă albastră din lemn vopsit, având o balustradă din metal verde, ce-i mai lipsea bietului copac? Un fluture din tablă îndoită, colorat cu roșu și galben, priponit cu șuruburi de bancă, pe care un maistru dibaci de la UMT-ul de odinioară l-ar fi executat mai cu talent și l-ar fi băgat și în producția de serie.

Aproape lipită de copac, o oaie albă, anostă, plată, stilizată dincolo de limita ridicolului, își caută noima în zadar. Seamănă izbitor cu șabloanele pe care le mai folosesc copiii din clasele primare când nu reușesc să deseneze ceva.

Legătura dintre aceste două mostre de kitsch urban și centrul istoric numai „specialiștii” invocați cu atâta patos de primarul Timișoarei o cunosc. Dar, după statuile de artă contemporană implantate ca nuca-n perete pe străzile baroce din centru, după tabla ruginită și după fluturele și oaia de la Dicasterial, timișorenii care își iubesc, totuși, orașul, speră că nu mai urmează nimic. E deja cam mult.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Se întâmplă la Timişoara: când oaia se urcă-n copac… (FOTO)

 1. Am spus si o voi spune mereu:
  Schidolirea centrului istoric de catre arh STURZA cu acceptul primarului ROBU ,este o RUSINE la adresa istoriei si a locuitorilor acestui oras.
  Ca a facut o PIATA ROSIE ,fara copaci ,cu 3 (trei) falnic FALUSI in fata caei SAVOYA,banci de tabla si stalpi de nocturna ptr stadioane na a fost suficient.
  Au delimitat imbecilitatea cu bile (robi) ,au placat fatada PALATULUI Baroc cu o imensa ruginitura si acum STURZA intergeste opera cu o DONATIE PRIVATA :oaia care paste pe o pajiste albastra ,unde zbenguieste-un fluture….
  Oare nu este prea mult domnule primar ,profesor,ing ,dr docent,compozitor si interpret ROBU ?!!!

 2. Pe langa faptul ca unii arhitecti ar trebui sa isi expuna creatiile la gunoi (ca nu ar fi acceptate nici macar in parcul spitalului de psihatrie Jebel) ne intrebam ce face consiliul local care si aproba asemenea porcarii de tabla ce urateasc fata orasului? Pe banii colectati din taxe si impozite sau din fonduri europene in nici o tara din lume nu ar fi permis asa ceva!

 3. Probabil oaia asteapta cei trei baci, ungurean, vrancean si moldovan….
  Dar arhitectul daca nu a terminat de citit Miorita…. nu stie deznodamantul ! Asa ca a interpus un fluture „blindat” pentru orice eventualitate in cazul unui atac cu arma alba !
  E hilar totul in Timisoara ultimilor ani ! Unde o sa ajungem ? …..

 4. Mda … Dacă , un ,,oarecare” , comenta despre kitsch-urile Timișoarei , cum s-a mai întâmplat , se alegea cu ,,minusuri” nenumărate !!! Trebuia ca ,,R.B.” ,să ia atitudine ( prin articolul de față ) , ca toată lumea să fie de acord ! Felicitări , ,,R.B.” ! P.S. : se dovedește , încă o dată , influența mass-media , asupra oamenilor !

Lasă un răspuns