Se împlinesc 26 de ani de când Timişoara devine primul oraş liber de comunism, din România

revolutie Timisoara

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism. A fost nevoie de forţa unită a muncitorilor, intelectualilor şi studenţilor pentru a face asta. Armata şi trupele de securitate au tremurat în faţa numărului uriaş de oameni veniţi să-şi ceară libertatea. A fost momentul în care sirena a răsunat în Piaţa Operei din Timişoara timp de trei minute, la ora 12 fix.

La 20 decembrie 1989 au fost întocmite primele liste cu revendicări. Au fost înmânate primului ministru al guvernului, Constantin Dăscălescu, care se afla la Timişoara. Seara, a fost intocmit primul program al revoluţiei române.

Tot în urmă cu 26 de ani, a luat naştere Frontul Democratic Român. Revoluţionarii cereau demisia lui Nicolae Ceauşescu, a guvernului, alegeri libere precum şi libertatea presei. Au cerut, de asemenea, condamnarea celor responsabili de evenimentele sângeroase din 17, 18 si 19 decembrie.

Noaptea, echipe de muncitori înarmaţi cu bâte au fost timişi la Timişoara pentru a interveni în forţă. Generalul Vasile Milea cerea militarilor să se retragă în cazărmi. Într-un discurs la postul naţional de televiziune, Nicolae Ceauşescu, i-a numit pe revoluţionarii de la Timişoara, huligani. In zadar a cerut noi măsuri represive, pentru Timişoara nu mai era cale de întoarcere.

timpul.md.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns