Se face „lumină” într-o comună din Timiş

Comuna Şag trece printr-o efervescenţă nemaiîntâlnită în ultimii ani. Recent, s-au încheiat mai multe proiecte, iar altele sunt în plină desfăşurare.

Programul administraţiei locale a devenit foarte încărcat, mai cu seamă că au apărut noi oportunităţi de dezvoltare şi de realizare a unor proiecte. Unul dintre proiectele aflat pe lista de investiţii din acest an şi care face lumină atât la propriu, cât şi la figurat, este cel de extindere a iluminatului public în zona mănăstirii.

Primăria a considerat că este prioritară iluminarea celei mai importante artere din cartier, adică drumul comunal de la barieră până la Mănăstirea Timişeni. Lucrările sunt în plină desfăşurare şi se vor finaliza în perioada următoare.

De asemenea, în curând, Şagul va avea unul dintre cele mai frumoase parcuri din judeţ, o adevărată bijuterie. În acest sens, a fost finalizat proiectul comandat de primărie pentru reamenajarea parcului mare de la drumul naţional.

flavius-rosuArhitecţii peisagişti care au întocmit proiectul au propus nu doar o simplă cosmetizare, ci o refuncţionalizare a spaţiului, pentru a fi transformat într-un loc de interes pentru persoane de toate vârstele. Proiectul include pavarea completă a aleilor existente şi amenajarea unora noi, curăţarea spaţiilor verzi, toaletarea pomilor, montarea de gazon englezesc şi realizarea unor instalaţii de irigaţie. În jurul parcului va fi realizat un mic izlaz, cu un podeţ.

De asemenea, va fi amenajat un teren de baschet, se va monta o tablă de şah şi o masă pentru ping-pong. Întrucât spaţiul este destul de generos, vor fi amenajate două locuri de joacă pentru copii, unul pentru micuţii sub trei ani şi altul pentru cei trecuţi de această vârstă. „Proiectul este gata şi ne pregătim pentru scoaterea lui la licitaţie. Obiectivul nostru este ca lucrările de execuţie să înceapă la primăvară”, a declarat Flavius Roşu, primarul comunei Şag.

Anul 2017 se anunţă unul foarte bogat în proiecte. Dintre acestea, se distinge cel care vizează construirea unui nou centru medical, în ton cu vremurile actuale. Proiectul este în cus de realizare şi va fi depus spre finanţare prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Timişul de Centru”, din care Şagul face parte. Valoarea eligibilă maximă pe care comuna o poate atrage în acest scop este de 150.000 de euro, fonduri europene nerambursabile.

Diferenţa urmează să fie suportată de la bugetul local sau din alte surse. Un alt proiect se referă la implementarea, la nivelul întregii comune, a iluminatului stradal folosind tehnologia LED. Acesta va diminua simţitor costurile cu energia electrică. Documentaţia este în lucru şi se pregăteşte depunerea proiectului, pentru a se obţine fonduri europene sau guvernamentale.

Totodată, se are în vedere realizarea unei noi creşe, fiind pregătită documentaţia pentru depunerea proiectului pentru finanţare din fonduri europene. Valoarea maximă care poate fi dobândită este de 500.000 de euro.

Se lucrează, de asemenea, la proiectul privind extinderea grădiniţei cu încă un corp. Acesta va fi inclus în lista de investiţii din 2017, cu finanţare de la bugetul local.

Pe de altă parte, după ani de aşteptare, proiectul de introducere a canalizării în Şag are, în sfârşit, finanţarea asigurată în 2017.

În cursul anului viitor se va organiza licitaţia şi se speră ca în toamnă să înceapă efectiv lucrările. Soluţia aleasă este de conectare a canalizării Şagului la reţeaua Timişoarei, iar proiectul are o valoare de 5.750.000 de euro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns