Se deschide pista de biciclete din Serbia spre România. Veloturism pe ruta Timișoara – Zrenjanin.
Amatorii de excursii cu bicicleta vor putea ajunge, începând din luna mai, până în orașul Zrenjanin, din Serbia.
Țara vecină va înființa un punct de trecere a frontierei, chiar pe pista de biciclete de pe marginea râului Bega. Acțiunea va avea loc în fiecare weekend al prima săptămâni din fiecare lună, pe traseul numit “International CyclePath Zrenjanin – Timișoara”. Desigur, în funcție de anotimp și de condițiile meteo.
CITEȘTE ȘI: Fără apă caldă, apă rece hidrofor și încălzire, pentru clienții Colterm din cartierul Calea Șagului. Întreruperi programate luni, 6 martie
Anunțul a fost făcut, vineri, 3 martie, de către Jaroslav Stevanov, reprezentantul Organizației de Turism a municipalității din Zrenjanin.
Pentru început, sârbii vor pune la dispoziție 50 de biciclete electrice, pentru cei care nu au condiția fizică de a pedala pe întregul traseu, de 70 de kilometri, dintre Timișoara și orașul din Serbia.
Pe lângă pista velo, pe traseul din țara vecină au fost deja amenajate locuri de odihnă, mici cafenele, restaurante și locuri de cazare, dar există și puncte de atracție turistică, în mai multe localități de pe această rută.
“Orașul Zrenjanin este co-participant în proiectul Euro Velo Park, alături de Kikinda și alte câteva localități din zonă. Pe lângă traseul principal comun, România – Serbia, venim și cu rute secundare, mai scurte, spre diverse obiective turistice.
Punem la dispoziție biciclete electrice, cu o autonomie de 100 de kilometri, pentru a oferi și celor cu o formă fizică mai puțin sportivă, ocazia de a face veloturism. În proiect sunt implicate mai multe organizații de turism partenere din Serbia și din România. Oferta turistică e una atractivă”, a declarat Jaroslav Stevanov.
Anul trecut, în weekendul 24-25 septembrie, a avut loc o primă excursie cu bicicletele, organizată de CJ Timiș până în Serbia, la Zrenjanin, pe pista ce leagă Timișoara de țara vecină. Accesul s-a făcut în baza cății de identitate, printr-un punct temporar de trecere a frontierei.
De partea română, Consiliul Județean Timiș, alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pe zece ani, pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJT se ocupă de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.
Tot consiliul județean s-a ocupat și de îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu, prin avertizarea cu indicatoare și crearea de insule de colectare selectivă a gunoiului.
Pe teritoriul românesc, pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia.
Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.
De asemenea, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.
Acum, vecinii sârbi vin cu un proiect consistent, de permanentizare a traseului veloturistic, pe trasee mai lungi și cu servicii conexe.