Scumpirea gigacaloriei în Timișoara s-a amânat

Se reorganizează activitatea în Primăria Timișoara pentru a preveni apariția focarelor de COVID-19

Timișorenii pot răsufla, cel puțin pentru câteva săptămâni, ușurați în privința facturii la energia termică furnizată de Colterm. Primarul Dominic Fritz a retras de pe ordinea de zi proiectul care viza dublarea prețului giagacaloriei pentru populație și a făcut următorul anunț:

CITEȘTE ȘI: Zilele Culturii Sârbe la Timișoara

„Am tăiat astăzi drastic bugetul de funcționare al Primăriei astfel încât să eliberăm resurse financiare pentru a suporta creșterea prețului la gaz. Toate fondurile pe care le-am tăiat sunt de la capitolul funcționare. Nu am luat niciun leu din capitolul de investiții și sper, cu toată puterea mea, să nu fim nevoiți să o facem.

Am tăiat trei milioane de lei din fondul de salarii. Am mutat un excedent de 3,7 milioane de lei, rezultat din refuzul la plată a serviciilor neefectuate de salubrizare. La fel și în cazul întreținerii spațiilor verzi: două milioane de lei. Am mai mutat spre căldura și apa caldă în oraș 1,5 milioane de lei de la iluminat public, fonduri necheltuite, și întreg fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei. Încă de la primele semne ale acestei crize a prețului la gaz am spus mereu că nu există o singură soluție.

Că susținerea costului la gigacalorie în fața acestei explozii a prețurilor, trebuie să vină din trei surse: de la bugetul local, de la consumatori și de la guvern. Bugetul local a dat, în acest an, tot ceea ce putea să dea spre Colterm, 153 de milioane de lei, doar pentru facturi curente. Acestei sume uriașe se adaugă alocarea primită de la Consiliul Județean în valoare de 1,2 milioane de lei.

Eforturile timișorenilor și ale bugetului local nu vor fi suficiente pentru a trece cu bine această iarnă. De aceea, așteptăm ca Guvernul să materializeze promisiunile făcute la începutul acestei săptămâni și să aloce bani de la Fondul de Rezervă pentru a putea asigura furnizarea căldurii și a apei calde pe întreaga durată a iernii, în spitale, școli și gospodării”.

Retragerea proiectului de hotărâre ar fi putut fi influențată și de faptul că atât consilierii locali al PSD, cât și cei ai PNL au anunțat că nu vor vota așa ceva. Viceprimarul PNL Cosmin Tabără a declarat, după ședință: „Primarul Dominic Fritz a retras de pe ordinea de zi proiectul de dublare a prețului gigacaloriei. Au existat solicitări de lămurire în plus de la Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, timp în care vor continua și discuțiile cu Guvernul pentru subvenții.

Sperăm că acest timp va fi un răgaz și pentru acceptarea soluției propuse de grupul PNL din CL Timișoara, pentru ca majorarea să fie de circa 20 la sută. Totodată, cerem retrimiterea proiectului la Colterm pentru recalcularea valorilor de creștere. Va urma”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns