SCANDALOS! ”Gardul Orban” va bloca singura poartă spre UE a județului Timiș

gard ungaria

Pe fondul unor polemici nediplomatice cu cabinetul de la București, autoritățile guvernamentale de la Budapesta au demarat pregătirile tehnice pentru construirea unui gard de sârmă (așa-numitul ”gard Orban”) pe tronsonul de frontieră cu România, dintre localitățile timișene Beba Veche și Cenad, respectiv, a omoloagelor lor maghiare Kubekhaza și Kiszombor, adică de la Triplex Confinium și până la râul Mureș.

Concret, în cursul ultimelor două zile, mai mulți topografi și militari maghiari au trecut la identificarea și marcarea traseului pe care urmează să fie amenajată bariera metalică, precum și a posturilor de pază asociate.

Măsura, care face parte din programul extins de acțiuni împotriva imigrației ilegale adoptat de guvernul Orban, confruntat în aceste zile cu un val uriaș de refugiați, are drept obiectiv imediat blocarea încercărilor de ocolire a gardului similar ridicat de Ungaria la frontiera cu Serbia, în eventualitatea că imigranții vor alege această nouă rută de pătrundere pe teritoriul maghiar.

Spre deosebire însă de gardul de la frontiera sârbă, care a stârnit și el numeroase critici, cel de la granița cu România este de natură să încalce legislația europeană, în condițiile în care atât țara noastră, cât și Ungaria fac parte ca membri plini din Uniunea Europeană.

Inițiativa guvernului Orban a iritat nu doar autoritățile centrale și regionale românești, ci și asociațiile din Ungaria care sprijină legăturile cu minoritatea maghiaro-secuiască din România.

Există însă și voci care susțin că, dincolo de polemicile oficiale, perspectiva de amenajare a gardului va fi de natură să descurajeze tentativele de ocolire a frontierei sârbo-maghaire, acum complet închise, în condițiile în care, în ultimele zile, numărul încercărilor de traversare frauduloasă a teritoriului românesc s-au înmulțit. Județul Timiș va fi cel mai afectat de construirea acestui gard, întrucât pe acest sector se află singurul punct de trecere a frontierei spre interiorul Uniunii Europene, cel de la Cenad-Kiszombor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “SCANDALOS! ”Gardul Orban” va bloca singura poartă spre UE a județului Timiș

  1. Scandalos e in mintea unor ziaristi scandalagii de fapt frontiera se trece pe la vama nu peste cimpurile oamenilor spre zona verde,aia e infractiune de cind lumea.Si acesti refugiati de ce nu se prezinta la vama legal si sa zica eu sint X refugiat sirian cer azil?De ce navalesc distrugind cucuruzu pentru care oamenii aia au bagat bani?Alea sint terenuri private,in America ii putea inpusca proprietarul.Iar nemtii daca le sint dragi sirienii sa fi trimis avioane direct dupa ei sa-i duca nu sa-i lase 20 zile pe jos prin UE

    1. Dacă te uiți la ce se întâmplă în punctul Roszke de la unguri, înțelegi cum se va perturba libera circulație. Dacă nu te uiți la realitatea înconjurătoare, rămâi limitat la condiția de a-i insulta pe alții fără să pricepi nimic.

  2. Am fost copil cind prin ani 1950-52 cind pe frontiera cu Ungaria de la Mures pina la Triplex
    Rominia a avut 2 garduri de sirma ghimpata de cca.3m cu distanta de 1m intre ele.
    I aceiasi perioada militarii de la Pioneri au facut transee pe partea stinga a Digului Mures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *