SCANDALOS! Bugetarii timişoreni cel mai bine plătiți vor salarii aproape duble!

Salariați din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara s-au adunat, marţi, în holul instituției din apropierea Pieței 700. Acțiunea s-a dorit un protest față de apariția unei ordonanțe de urgență a guvernului, prin care se măreau salariile unor angajați din structura centrală a finanțelor.

Concret, este vorba de funcționarii publici și personalul contractual din Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală-aparat propriu, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Pentru toate aceste categorii, majorarea salarială a fost de 62,5 la sută.

Angajații din teritoriu nu beneficiază de aceste măriri, fapt pentru care au declanșat un protest care se va repeta zilnic, până când vor fi tratați la fel precum colegii lor din aparatul central.

Sindicatele spun că prevederile ordonanței sunt nedrepte și discriminatorii și că se încearcă inducerea ideii că angajații din teritoriu fie nu muncesc, fie nu sunt suficient de pregătiți, fapt pentru care nu merită majorări salariale.

Judecând după tratamentul preferențial aplicat finanțiștilor din Capitală, protestul sindical de la Timișoara pare absolut îndreptățit.

Angajații din teritoriu sunt chiar ironici cu colegii din București, după cum reiese dintr-o comunicare făcută ministrului finanțelor publice:

”Suntem lăsați să înțelegem că angajații din structurile centrale al MFP și ANAF sunt adevărate genii indispensabile domeniului financiar-fiscal, care doar ei muncesc și o fac zi și noapte, pentru binele public și care astfel nu doar că merită o mărire salarială, ci merită una de-a dreptul ieșită din comun, de 62,5 la sută! Apreciem aceste considerații ca având un caracter fals elitist, fără vreun fundament în realitate și fără o justificare perfect obiectivă, întrucât nu se poate vorbi, în opinia noastră, de organe și structuri de mâna întăi, respetiv de mâna a doua, ori de mâna a treia. Din contră, realitatea crudă este că lucrurile stau exact pe dos”.

Judecând după tratamentul preferențial aplicat finanțiștilor din Capitală, protestul sindical de la Timișoara pare absolut îndreptățit. Există, însă, un aspect care face ca protestul de ieri să scandalizeze opinia publică. Cei care au întrerupt lucrul pentru a cere salarii mai mari sunt categoria bugetară cea mai bine remunerată. Cum s-a întâmplat asta?

În urmă cu ceva timp, tot în urma unui protest ”spintan”, finanțiștii au reușit să-și includă stimulentele acordate în salariul de bază. Pentru restul bugetarilor, stimulentele s-au tăiat, în timp ce angajații din finanțe s-au ales cu salarii mărite, ca urmare a includerii diverselor sporuri. Culmea ironiei, tot cei cu salarii mici erau arătați cu degetul: dacă pe la vreo primărie se mai încerca să se acorde câte un spor, pentru că erau salarii de doar 700-800 de lei, imediat intervenea Curtea de Conturi și spunea că este ilegal.

În schimb, la ”Finanțe” e totul în regulă, pentru că nu se acordă sporuri, dar salariile sunt cel puțin duble față de restul bugetarilor. Astfel, după cum a declarat lidera de sindicat Virginia Duțu, cel mai prost plătit angajat câștigă 1.200 lei, în timp ce un salariat cu experineță ajunge la 3.500 de lei!

În aceste condiții, tot cei de la ”Finanțe” și-au permis să protesteze, cerând salarii de 5.000-6.000 de lei, așa cum se întâmplă la București. Ținând cont de antecendente, este foarte posibil ca ministrul finanțelor să cedeze la aceste presiuni și să extindă prevederile ordinanței și pentru angajații din teritoriu. Și atunci, ne mai întrebăm de ce nu apare Legea salarizării unitare…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “SCANDALOS! Bugetarii timişoreni cel mai bine plătiți vor salarii aproape duble!

  1. Vai de capul tau de „jurnalist” . N-ai inteles nimic .Ai reusit doar sa spui ca banatenii nu ar trebui sa-si ridice nasul la nivelul bucurestenilor. Cum se numeste ziarul la care lucrezi?

Lasă un răspuns