Scandal la Poliţia Timiş. Un criminalist cu o vechime în muncă de zece ani este defavorizat, la avansarea în grad, de un… inginer

Mica Unire, celebrată la Timișoara

Cu un trecut de zece ani de experienţă în domeniul criminalistic, un poliţist de la IPJ Timiş întâmpină probleme la avansarea în grad.

Iar acest lucru se întâmplă deoarece la concursul organizat pentru un post de ofiţer gradul I, la Serviciul Criminalistic – Biroul de Investigare tehnico-științifică a locului faptei, unde lucrează de zece ani, Silviu Predescu nu poate participa, deşi deţine o vastă experien.

El nu are însă studii în… ştiinţele inginereşti. Uimirea a venit atunci când a constatat că „pot participa la concurs/examen candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) studiile superioare absolvite corespund cerinţelor de ocupare prevăzute în fişa postului, respectiv studii universitare de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în unul dintre domeniile: ştiinţe juridice, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică sau ştiinţe inginereşti. b) studii superioare de licenţă, ciclul I de studii universitare (în sistem Bologna), cu diplomă de licenţă în unul dintre domeniile fundamentale: ştiinţe sociale (numai domeniile de licenţă drept şi ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică) sau ştiinţe inginereşti”, după cum se arată pe site-ul IPJ Timiş.
Un of transmis în mediul online

„Ca orice criminalist, la început de carieră m-am decis să urmez cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, gândindu-mă că mă va ajuta pe parcurs în ceea ce fac. Pot să spun cu tărie că fiecare disciplină pe care am absolvit-o în cadrul facultăţii m-a ajutat să înţeleg mai bine comportamentul uman, să stabilesc itercriminis-ul la faţa locului, să lucrez ca un profiler. Dintre toate ştiinţele psihologia cred că este cea mai utilă unui criminalist care lucrează la faţa locului.

Se pare că cei de la resurse umane nu au fost de aceeaşi părere considerând că ştiinţe precum cele din tabelul de mai jos (condiţiile de participare la concurs – n.r.) ar fi mult mai folositoare în domeniul criminalisticii. La ştiinţe sociale observăm că sunt specificate clar domeniile de licenţă în timp ce la ştiinţele inginereşti intră toate la grămadă”, a scris Silviu Predescu pe site-ul criminalistic.ro.

Unda de nemulţumire a ajuns la Poliţia Română

Luni, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române a avut loc o dezbatere pe această temă, în cadrul căreia s-a discutat despre felul în care s-au stabilit condiţiile de participare la concurs. Se pare că fiecare inspectorat a putut să îşi aleagă anumite criterii în funcţie de cerinţele de la nivel central. „Condiţiile de participare la concurs au fost stabilite în funcţie de specificul fişei postului şi de atribuţiile ce urmează a fi îndeplinite ţinând cont de recomandările transmise de Insitutul Naţional de Criminalistică”, a declarata Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.

O undă de îndoială

Nu se poate însă ca în inima timişenilor să nu se fi strecurat, şi în acest caz, o undă de îndoială privind organizarea (şi a) acestui concurs.

Se spune că nu de puţine ori posturile sunt socase cu dedicaţie, în cadrul acestora specificându-se anumite criterii care pot fi îndeplinite doar de anumite persoane. Mai mult, un alt element ajutător în „depistarea” posturilor… cu dedicaţie este data concursului, foarte apropiată de cea a publicării condiţiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Scandal la Poliţia Timiş. Un criminalist cu o vechime în muncă de zece ani este defavorizat, la avansarea în grad, de un… inginer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *