Sate din Timiş, scoase la mezat. Casele se vând cu preţuri începând de la 7.000 de euro

casa Sag

Piaţa imobiliară se află într-o dinamică permanentă. Criza instituită în 2008 este, deja, o amintire, vânzările fiind la cote din ce în ce mai ridicate. Dezvoltatorii imobiliari au depăşit impasul şi au apărut cartiere întregi de blocuri noi, iar ritmul de construire este tot mai intens.

Ca un fapt inedit, atunci când se vorbeşte de piaţa imobiliară timişoreană sunt incluse, în mod automat, şi localităţile periurbane, unde se remarcă o creştere accelerată a volumului construcţiilor.

Dintre acestea, se disting comunele Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa şi, în ultima vreme, Moşniţa Nouă, unde oferta imobiliară este bogată şi variată: case individuale, duplexuri, apartamente pe un nivel sau pe două niveluri. Cererea este şi ea la cote înalte, aşa explicându-se şi efervescenţa care i-a cuprins pe dezvoltatorii imobiliari.

Nu aceeaşi situaţie se manifestă în localităţile îndepărtate de Timişoara, unde întâlnim, totuşi, un alt fel de dinamică, una destul de interesantă. În aceste zone, ritmul de construire este departe de cel din comunele periurbane, în unele sate fiind practic inexistent. Nici cererea nu este de luat în seamă, fiind vorba, mai degrabă, de cazuri izolate.

„În general, mai există persoane de 50-60 de ani, care vor să cedeze copiilor apartamentul din Timişoara, iar ei îşi caută o casă la ţară, la 30-40 de kilometri de oraş. Dar nu sunt foarte mulţi cei din această categorie”, a declarat un agent imobiliar.

În schimb, există o ofertă uriaşă, piaţa fiind aproape sufocată de numărul locuinţelor scoase la vânzare în comunele aflate la peste 30 de kilometri de Timişoara. Practic, există situaţii în care, într-un sat, se găsesc zeci de case care sunt scoase la mezat! Unele au îmbunătăţiri, altele sunt lăsate în paragină, de unde diferă şi preţul solicitat.

În general, însă, sumele nu sunt foarte mari: se porneşte de la case cu preţuri de 7.000-8.000 de euro şi se poate ajunge şi la 30.000-40.000 de euro, însă cu şanse foarte scăzute de a fi vândute, chiar dacă deţin dotări similare cu locuinţele decente de la oraş. Totuşi, de unde a apărut această ofertă atât de bogată?

Suprasaturaţia de pe piaţa rurală are o explicaţie clară: foarte mulţi săteni au plecat la muncă în străinătate, au început să-şi facă un rost acolo şi nu mai au de gând să se întoarcă în comuna natală.

Şi-au scos casele la vânzare, în speranţa că poate reuşesc să-şi cumpere ceva la oraş, unde există alte oportunităţi, atunci când vor reveni în ţară. Astfel se explică şi criza de forţă de muncă din mediul rural, care este strâns legată de piaţa imobiliară.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Sate din Timiş, scoase la mezat. Casele se vând cu preţuri începând de la 7.000 de euro

 1. Am auzit ca in TIMISOARA nu mai sint apartamente de vinzare , nici noi , nici vechi , si ca ziarul Publitim a mai ramas cu rubricile de ,, oferte munca ,, si matrimoniale ,, si ce mai pot sa va spun este ca stiu o comuna in Timis , cu circa 1500 de numere unde sint 150 de case de vinzare .

 2. Cine dracu ar vrea sa locuiasca in satele din Timis unde in majoritatea cazurilor unde nu ai nici gaz, nici drum asfaltat, nici canalizare si ce e si mai rau vei fi vesnic inconjurat de semianalfabeti cu care nu vei putea purta niciodata o conversartie decenta.Singurele evenimente sociale la care vei putea participa vor fi inmormantari si parastase. Practic mai bine mergi si stai in pestera Ursilor. Unicele sate in care se poate locui decent sunt cele din jurul Timisorii. In rest in Timis e ca in Vestul Salbatic.

  1. mai rau este ca nu nu tin cont de putina civilizatie :vacile merg pe trotuar ,miros de porci de la prima ora a diminetii s.aVrei ferma ?Fa-o naibii la margina satului !Babe si mosi betivani care au grija altora,asta e la tara .A ajuns ca-n telenovele :stapanii satului,bastani ..

   1. Bai inteligenta artificiala ce esti
    De unde ai mâncat pana acum carne,de unde ti-ai pus laptele in cafeaua de dimineata?DACA NU IERAU ASA ZISI TARANI SEMIANALFABETI ATI FI MURIT DE FOAME VOI ASTI ASA ZISI CIVILIZATI DE LA ORAS!!!!

   2. Nu trebuie sa judeca ca daca se vrea se poate.
    Dar e nevoie de buna vointa si comunicare.
    Dar din pacate toata lumea asteapta sa vina alti sa ne rezolve probleme.
    Ca noi romani am uitat sa ne ajutam reciproc si sa transmitem mai departe traditile din satele noastra
    Vin straini si cumpara.
    Ca noi nu santem in stare.

    1. Ar cumpăra și Romînii dar cei din loc. cu gaz și acces auto, „țin” la preturi exagerate. Mai bine se degradează nelocuite. Toți vor avere la bătrînețe. Nu îi condamn, dar în acest caz, nu o pune de vinzare, cînd știi că NIMENI nu mai (prea) vrea la țară.

 3. AN SATELE DIN ROMANICA. INFRASTRUCTURA ESTE MAI DISTRUSE DE PE VREMEA COMUNISTILOR S AU DISTRUS TOT CE S A MAI CONSTRUIT NU SE ANTRETINE APROAPE NIMIC AN PRIMARII ERA 3-4 PERSOANE ACU SUNT 30 DAE NU FAC NIMIC PTR AMBUNATATIREA NIVELULUI DE TRAI AN SATUL RESPECTIV FURA DOAR PTR EI NU I MAI SATURII DESI UNII AU VILE SOPTILUOASE ASI MAI FAC FIRMR FANTIMA SE IA FONDURI EUROPENE MASINII SUMPE NUMAI DE FALA IASTIA SI MILITIENII SE AMBOGATESC. ANORMAL (PESTE NOAPTE) TRECI SI VEZII REMORCILE CU LEMNE LA VILA MILITIENILOR DESII TATUCUL A FOST MILITIAN SI CEI DOI FIII SUNT TAT MILITIENII SA VEZII CE BILA SI AU CONSTRUIT CU. DOUA ETAJE DIUNDE CAT MAI PUTETI FURA TOVARASII MILITIENII DARJAN

 4. Acces auto și gaz. În Timiș, la 25000€ nu există. Deci am dubii că există ieftin și bun. Sunt pensionar și multe aspecte mi-ar fi irelevante. Iar localitățile cu gaz și acces auto, sunt numai în jurul Timișorii. Din cite am cautat eu.

Lasă un răspuns