Sârbii se pregătesc de Crăciun

craciun sarbi

Dacă o parte dintre timişoreni sărbătoresc astăzi Boboteaza, iar Crăciunul li s-a aşezat deja printre amintiri, alţii, cum ar fi membrii comunităţii sârbe, dar şi ceilalţi ortodocşi pe rit vechi, precum ucrainenii şi ruşii, se bucură de Ajunul Naşterii Domnului.

Respectând calendarul georgian, sârbii bănățeni prăznuiesc Crăciunul începând cu 6 ianuarie, participând la ritualul arderii crengilor de stejar.

Pe vremuri se tăia un trunchi zdravăn de „badnjak” din pădure, acum se folosesc mănunchiuri alcătuite din crengile copacului, dar simbolistica a rămas aceeaşi, cu trimitere la Mântuitorul care intră acum în lume, purificând-o ca o flacără vie.

În bisericile sârbeşti, ceremonialul precede slujba din seara de Ajun, la finele căreia credincioşii duc acasă paie sfinţite, amintind de ieslea în care S-a născut Iisus.

În gospodăriile sârbeşti de odinioară, prin toate odăile se împrăştiau paiele sfinţite, iar masa de Crăciun se servea în mijlocul casei, pe o pătură aşternută direct pe pardoseală, iar tradiţia acestei etnii mai spunea că nu Moş Crăciun, ci Îngeraşul aduce daruri pentru copiii cuminţi.

În ziua Naşterii Domnului, gospodinele sârboaice de toate vârstele se îngrijesc să nu le lipsească faimoasa česnica, o plăcintă cu nucă şi dovleac în care se pune o monedă. Fiecare membru al familiei primește câte o bucată din desert, iar cel care găsește bănuțul în porția lui este considerat cel mai norocos din casă și aducător de spor pe toată durata anului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *