Sârbii din Banat se pregătesc de o mare sărbătoare

Sveti Sava

În firecare an, în 27 ianuarie, sârbii din Banat şi de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Sava Nemanja, care a fost întemeietorul bisericii şi statalităţii sârbe, dar şi ocrotitorul şcolilor din ţara vecină. Sfântul Sava (1175 – 1235) a fost un principe şi călugăr ortodox, cel dintâi arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii şi legislaţiei sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos şi un mare diplomat.

Numele său secular a fost Rastko Nemanja, el fiind cel mai tânăr fiu al domnitorului Ştefan Nemanja şi, astfel, membru al Casei Regale Nemanici. S-a dedicat de timpuriu vieţii monahale, primind numele Sava, şi a influenţat, printre altele, literatura medievală din ţara vecină.

În 1219 a redactat prima constituţie din Serbia – Nomocanonul Sfântului Sava, o compilaţie de drepturi civile bazată pe dreptul roman şi legi canonice după modelul Conciliilor ecumenice, scopul fiind acela de a crea un sistem legal codificat în micul regat sârbesc şi să reglementeze, de asemenea, rânduielile bisericeşti.

Marea sa realizare a fost însă crearea unei Biserici Sârbe independente, în 1217. Sfântul Sava este nu numai una dintre cele mai importante figuri ale istoriei sârbe, ci şi o mare personalitate a ortodoxiei. Îndrăgit de contemporani şi canonizat de biserică, el este patronul spiritual al sârbilor de pretutindeni, iar viaţa şi devotamentul său personal pentru poporul în sânul căruia s-a născut au făcut obiectul a numeroase opere artistice.

Sărbătoarea de sâmbătă va fi prefațată la Timișoara de spectacolul „Academia Sfântului Sava”, care va avea loc mâine, la ora 19, pe scena Operei Naţionale din urbea de pe Bega. La manifestarea organizată, după tradiţie, de Uniunea Sârbilor din România îşi vor da concursul Corul mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, Studioul de Teatru „Talija” şi „Kolo”, Ansamblul Național al Republicii Serbia.

Ca de fiecare dată, seara se va încheia cu balul din foaierul Operei. Biletele se pot achiziționa de la sediul Uniunii Sârbilor din România (strada Mangalia, nr. 29), între orele 8 şi 18. Cei ce doresc informaţii suplimentare pot suna la numărul de telefon 0256/491754. Sâmbătă, de ziua Sfântului Sava, la bisericile ortodoxe sârbe din Timişoara şi în alte 53 de lăcașuri de cult şi cinci mănăstiri sârbeşti din țară se va oficia Sfânta Liturghie, urmată de ceremonia tăierii colacului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *