Sărbătorind eleganţa istoriei… „Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc – un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie!”

Sărbătorind eleganţa istoriei... „Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc – un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie!”

Sărbătorind eleganţa istoriei… „Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc – un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie!”

Reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ales să marcheze  sărbătorile sfârșitului de an  cu o necesară restituire a unui fragment însemnat din trecutul urbei

”Celebrăm  eleganța istoriei într-o manieră cu totul aparte! Sărbătorim 242 de ani de când Timișoara a fost ridicată la rangul de oraș cezaro-crăiesc.

CITEȘTE ȘI: Cutremur cu magnitudinea 2,6, produs marți seara în Timiș

Vă invităm să redescoperiți Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc – un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie!

În anul de grație 1781, sub semnătura augustă a Împăratului Iosif al II-lea, Timișoara, această perlă urbană, a fost ridicată la rangul de <<Oraș liber regesc>>.

Un moment de cotitură, o schimbare de paradigmă, un salt cuantic în tărâmul dezvoltării urbane.

Ce semnificații erudite ascunde această onorare pentru Timișoara?

Orașul era scos de sub jurisdicția comitatului (reînființat în 1780); trimitea reprezentanți proprii în Dietă; își alegea proprii dregători și jurați; percepea vamă la intrarea și ieșirea mărfurilor; avea dreptul de a organiza târguri anuale și săptămânale de a-și stabili bugetul propriu de venituri și cheltuieli anuale; era scutit de anumite obligații fiscale; avea dreptul la o stemă proprie.

Aceste prerogative nu doar că au îmbogățit paleta urbană a Timișoarei, dar au și pictat un viitor luminos pe pânza timpului.

Un marș triumfal prin arhitectura timpului – de la bastioanele impunătoare ale cetății la ingineriile hidraulice de avangardă, Timișoara s-a transformat într-un tablou de inovație și avânt cultural.

Și cum să nu ne înclinăm în fața Diplomației însăși? Un artefact de o măiestrie rară, legat în piele nobilă, cu pagini de pergament ce respiră istorie, și ornamente regale ce îmbrățișează scutul cu blazonul Boemiei.

Iată cum un act aparent simplu a putut schița cu penița destinul unui oraș”, au punctat specialiştii de la MNaB.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *