Sărbători pascale binecuvântate!

vopsire oua

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc astăzi Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua ce face trmitere la momentele în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor Săi, a stat cu ei la Cina cea de Taină, S-a rugat în Grădina Ghetsimani şi a primit sărutul vânzător al lui Iuda.

În această seară, creştinii ortodocşi merg la biserică pentru a asista la Denia celor 12 Evanghelii şi a parcurge astfel drumul străbătut de Iisus în ultimele zile de dinaintea morţii şi Învierii Sale. O serie de obiceiuri şi de tradiţii, diferite în funcţie de zonă, se respectă şi acum în Joia Mare.

De azi până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În satele româneşti arhaice, Joia Neagră sau Joimăriţa era termenul până la care femeile tretrebuiau să termine de tors cânepa.

La cele leneşe se spunea că vine Joimăriţa să vadă ce-au lucrat şi se credea că, dacă le prinde dormind, le va face să nu poată munci tot anul.

Uneori, câte o bătrână mergea pe la casele cu fete mari şi dădea foc cânepii netoarse. Tot acum se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare.

Ziua în care se vopsesc ouăle

În cultura populară românească, Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se vopsesc ouăle. Se crede că, înroşite acum, ele nu se strică tot anul şi că, dacă sunt sfinţite şi îngropate la moşie, o vor feri de piatră. Destule gospodine păstrează şi astăzi vechea rânduială privind momentul ales pentru pregătitul ouălor de Paşti.

Acestea din urmă se spală temeinic, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă culoarea roşie, contemporanii mai folosesc şi galbenul, verdele, albastrul.

În satele din Ardeal şi Banat, mai există obiceiul ca ouăle să fie fărbuite cu coji de ceapă şi ornate cu câte-o frunză de pătrunjel, ca să iasă cu model, iar luciul li se dă ştergându-le, după ce s-au fiert, cu o bucăţică de slănină.

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană

Mâine va fi Vinerea Mare, iar programul religios de la Catedrala Mitropolitană va începe la ora 8, cu Ceasurile Împărăteşti, urmată la ora 15,30, de Vecernie (Punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos) şi, la ora 19, de Denia Prohodului Domnului.

În Sâmbăta Mare, la ora 7,30, în cel mai însemnat lăcaş de cult ortodox din Timişoara se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Şi anul acesta, Lumina Sfântă va fi adusă în România pentru a unsprezecea oară cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos de o delegaţie a Patriarhiei Române care va participa la ceremonialul de la Mormântul Domnului.

Sâmbătă seara, Lumina Sfântă va ajunge pretutindeni în ţară. La ora 24, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara se va oficia Slujba Învierii. Duminică, în prima zi de Paşti, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, va săvârşi la Catedrală, la ora 9,30, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la ora 18 fiind programată slujba Vecerniei, urmată de Concertul de Paşti al Corului Catedralei Mitropolitane condus de părintele Dan Dragomir.

Luni, 29 aprilie şi marţi, 30 aprilie, în a doua şi a treia zi de Paşti, programul religios se va deschide cu Utrenia (ora 8,30), şi va continua cu Sfânta Liturghie (ora 10) şi Vecernia (ora 18). Miercuri, 1 mai şi joi, 2 mai, Sfânta Liturghie se va oficia la ora 7,30, iar Vecernia, la 18. Vineri, 3 mai, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Utrenia are loc la 8, Sfânta Liturghie cu sfinţirea aghiasmei mici, la 10 şi Vecernia, la ora 18.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *