Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.

Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe, este cinstit în fiecare an pe data de 6 decembrie, ziua în care Sfântului Împărat Constantin cel Mare i-a apărut în vis, cerându-i să ierte trei tineri nevinovaţi.

Cei trei guvernatori locali, acuzaţi fără temei de complot împotriva împăratului, urmau să fie omorâţi a doua zi, însă acesta i-a eliberat.

Atât ortodocşii, cât şi romano catolicii îi aduc cinstire sfântului născut în jurul anului 280 şi trecut la cele veşnice în jurul anului 345.

El a venit pe lume într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

A deprins viaţa duhovnicească de la unchiul său şi a impresionat încă din vremea tinereţii prin inteligenţă, blândeţe şi nobleţe sufletească.

Pentru dreapta sa credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini.

Om de o foarte mare cultură teologică, Sfântul Ierarh Nicolae este pus adesea alături de apostoli, iar minunile pe care le-a săvârşit încă din timpul vieţii l-au făcut să fie venerat de popor de la bun început.

Despre el se ştie că a salvat Cetatea Mira de foamete, dar şi sufletele a două fete care ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare, după ce le-a pus la fereastră câte o pungă cu bani.

Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, şi nişte marinari, iar de atunci aceştia îl onorează şi îl consideră ocrotitorul lor.

Datorită miracolelor pe care le-a înfăptuit, Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor şi, în mod special, al copiilor.

Toate aceste minuni, dar şi marea sa bunătate stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie, mai cu seamă că Sfântul şi-a împărţit toată averea moştenită fără să păstreze nimic.

Cunoscut şi iubit încă din timpul vieţii sale, ierarhul din Mira a început să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la moartea sa.

Din secolul al X-lea, cultul Sfântului a început să se răspândească repede şi în Apus.

CITEȘTE ȘI: Prognoza pentru sărbătorile de iarnă: temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *