„Sănătate la un click distanță”

Fundația Filantropia Timișoara, a cărei activitate se desfășoară sub patronajul Arihiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei, a inițiat în 2019 un amplu proiect de servicii medicale oferite în sistem de telemedicină, pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice din județul Timiș.

CITEȘTE ȘI: 12 drumuri naționale și 35 de drumuri județene sunt blocate din cauza viscolului

„În anul 2020, prin proiectul «Sănătate la un click distanță» implementat cu sprijinul financiar al United Way România, ne-am propus să oferim consultații medicale de specialitate – în specialitățile cardiologie și boli interne – pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice, din zona de est a județului Timiș, mai precis din satele din jurul orașului Făget, o zonă de deal și de munte aflată la 80-100 km depărtare de Timișoara și la 30-50 km de Lugoj.

United Way Romania a asigurat bugetul pentru cheltuieli operaționale, iar parohiile locale, în colaborare cu autoritățile locale, ne-au pus la dispoziție spațiul adecvat pentru realizarea consultațiilor și au promovat proiectul în comunitate. Anul trecut a fost unul atipic pentru toată lumea, cu provocări greu de prevăzut. Și activitatea proiectului a fost întreruptă de pandemia de Covid-19 în perioada martie-iunie, dar am reușit s-o reluăm și, până spre sfârșitul anului, să recuperăm aproape total decalajul produs de cele trei luni de lockdown, oferind 298 de consultații. Acestea se efectuează în sistem de telemedicină, ceea ce presupune că medicul specialist se află în birou la Timișoara, iar pe teren, uneori și la o sută de kilometri distanță, avem medicul rezident/generalist care are echipamentele de investigații și contact cu pacientul, transmițând în timp real consultația către specialist. Am ales domeniile cardiologiei și internelor pentru că acestora le corespund cele mai frecvente afecțiuni, îndeosebi după vârsta de 50 de ani, și pentru că, fiind vorba de boli cronice, pacientul ar trebui văzut de un specialist cel puțin o dată pe an. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă nici măcar în orașe, unde sunt medici specialiști, și cu atât mai puțin la sate, unde o consultație la un medic specialist presupune o călătorie de 50-100 km (până la Lugoj sau Timișoara) cheltuieli și, nu în ultimul rând, teama de a pleca de acasă.

În 2020, cabinetul de consultații prin telemedicină a funcționat în Margina, Curtea, Coșava, unde au venit și locuitori din satele aparținătoare, iar în ultima parte a proiectului, activitatea s-a desfășurat în cabinetul de telemedicină din Făget, deservind în continuare și locuitorii din satele înconjurătoare care au avut nevoie de consultații. Pentru că au rămas numeroase localități în zonă în care este dorită prezența echipei noastre, vom continua și în 2021 să oferim consultații medicale de specialitate, în sistem de telemedicină, în zona de est a județului Timiș”, au anunțat reprezentanții Fundației Filantropia.

0 Comments

No Comment.