Salonul inventatorilor, la o nouă ediţie la Timişoara

salinvent20

Chiar dacă se desfăşoară în condiţii vitrege din cauza pandemiei, Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” Timişoara va avea o ediţie – a şasea – şi în acest an. Mai exact, Societatea Inventatorilor din Banat va organiza salonul online, în perioada 13-15 octombrie. O avanpremieră (foto) a manifestării a avut loc ieri, constând în prezentarea doar câtorva dintre invenţiile şi inovaţiile înscrise în competiţie, deoarece trebuie spus că toate creaţiile prezentate urmează să treacă prin furcile caudine ale jurizării, iar cele mai valoroase vor fi distinse cu premii, medalii şi diplome.

Astfel, printre invenţiile prezentate ieri s-au numărat un dispozitiv care reduce, pe bază de raze ultraviolete, cantitatea de viruşi, fiind vorba despre o soluţie tehnică deja aplicată în secţiile ATI ale spitalelor de boli infecţioase din ţara noastră. Creaţia aparţine Universităţii Politehnica din Timişoara (UPT), fiind realizarea unei echipe coordonate de dr. ing. Corneliu Birtok Băneasă. Tot de la Politehnica timişoreană provine o altă invenţie prezentată pe viu ieri, anume un dispozitiv de încărcat telefoane mobile care poate fi amplasat în locuri publice, avantajele constând în utilizarea sa gratuită şi în gradul de poluare zero, deoarece foloseşte energia solară pentru producerea de electricitate. În acest caz, semnatarul este Doru Ioan Sapta, student în anul al IV-lea la UPT. Şi ISIM Timişoara, institut care în acest an împlineşte o jumătate de veac de existenţă, a prezentat ieri un inovativ aparat de sudură pe bază de ultrasunete, care prezintă atât avantajele unei viteze remarcabile de execuţie, cât şi faptul că e nepoluant. Remi Rădulescu, preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat, a prezentat la rândul său una dintre ultimele creaţii proprii, fiind vorba despre un dispozitiv pentru prinderea mecanică a tablourilor, planşelor sau bannerelor, acesta fiind utilizabil în expoziţii şi aflându-se deja în faza comercială. De asemenea, un ambalaj de cânepă care asigură o mai îndelungată prospeţime a pâinii sau un dispozitiv care reduce greutatea obiectelor s-au mai numărat printre creaţiile prezentate ieri la sediul Societăţii Inventatorilor din Banat, în preambulul Salonului Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”.

Evenimentul se va desfăşura online, în perioada 13 – 15 octombrie, publicul putând urmări prezentarea creaţiilor pe pagina de facebook „Salon Invenţii Timişoara”. Sunt înscrise nu mai puţin de 432 de invenţii, inovaţii şi lucrări de cercetare din România, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru şi Ungaria. De asemenea, cei interesaţi vor putea urmări în direct, pe TVR, festivitatea de premiere care se va desfăşura joi, 15 octombrie, între orele 19 şi 20,30.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns