Salariații au încasat, în medie, cu trei lei mai puțin la leafă

bani 22

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna februarie, câştigul salarial mediu brut a fost de 4.819 lei, cu 0,4 la sută mai mic decât în ianuarie.

Câştigul salarial mediu net a fost de 2.933 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 3 lei (-0,1 la sută).

Valorile cele mai mari ale acestuia s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (6.683 lei), iar cele mai mici, în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.728 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9 la sută. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 113,6 la sută, iar față de luna anterioară, de 99,1 la sută.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere (-20,6 la sută) și a petrolului brut şi a gazelor naturale (-14,9 la sută), în extracţia cărbunelui, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, asigurări, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene (între -3,5 la sută şi -7 la sută), respectiv, în fabricarea produselor chimice și a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor, transporturi terestre şi prin conducte, producţia şi furnizarea de energie (între -1,5 la sută şi -3 la sută).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,6 la sută în fabricarea produselor farmaceutice; cu 8,1 la sută în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, respectiv cu 7,7 la sută în activităţi de producţie cinematografică, video şi televiziune; între 1,5 la sută şi 4 la sută în cercetare-dezvoltare, construcţii, activităţi de editare, activităţi profesionale, intermedieri financiare, agricultură și vânătoare.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+1,6 la sută), respectiv, în învăţământ (+1,3 la sută).

În sănătate şi asistenţă social, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,3 la sută) comparativ cu luna precedentă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *