S-a decis ridicarea carantinei în Timișoara, Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc

O comună din vestul țării intră sub restricții pentru 14 zile

În noaptea de miercuri spre joi, la ora 24, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timișoara și a celor patru comune periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc.

Așa cum a explicat prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, „înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia. Această analiză de risc efectuată de către DSP, trebuie avizată de către INSP. Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept la data expirării măsurii, nefiind necesar un vot în acest sens în cadrul CJSU.

DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efecuată de către DSP Timiș, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele cinci UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele cinci localități. Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.

În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate cinci voturi pentru, 30 împotrivă și trei abțineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni.

Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp. Trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit și am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puținele județe din țară în această situație, în condițiile în care la nivel național a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timișoara și cele patru localități”.

În acest context, din 1 aprilie, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc. În municipiul Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 5 și 18, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în hotărârea de guvern.

În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18 și se va menține pentru aceste zile ora 20 ca oră-limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21, iar ora-limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22.

„Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor. Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare”, a mai declarat prefectul Zoltan Nemeth. (D.D.)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “S-a decis ridicarea carantinei în Timișoara, Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc

Lasă un răspuns