Romano-catolicii din Banat îl omagiază pe Sfântul Martin

martin

În fiecare an, în data de 11 noiembrie, creștinii romano-catolici, dar și protestanții celebrează ziua Sfântului Martin de Tours, trecut la cele veșnice la Candes, în 11 noiembrie 397.

Martin s-a născut în 316 sau 317 în Sabaria, Pannonia, Ungaria zilelor noastre, într-o familie de militari. Tatăl său era tribun în garda casei imperiale și era staționat în Ticinum, Galia Cisaplină, în prezent Pavia, Italia. El a fost numit după zeul roman al războiului, Marte, dar împotriva dorinței părinților săi, a început să frecventeze biserica creștină încă de la vârsta de zece ani, devenind catehumen.

CITEȘTE ȘI: Incident incredibil! Zonă centrală surpată din cauza unei conducte sparte, sofer rănit

La 15 ani, ca fiu al unui ofițer roman, i s-a cerut să se înroleze în cavalerie, iar în anul 334, ca parte a îndatoririlor sale a fost staționat în Samarobriva, Galia, Amiens-ul din Franța de astăzi. În acea perioadă el a avut o viziune care a devenit cel mai memorabil eveniment din viața sa, Martin a întâlnit la porțile orașului Amiens un cerșetor îmbrăcat sărăcăcios, tremurând de frig, și și-a tăiat mantia militară în două pentru a oferi omului sărman o bucată. În acea noapte, el l-a visat pe Isus îmbrăcat cu jumătatea de pelerină pe care Martin o dăruise .

Visul l-a determinat să primească botezul creştin şi, după alţi doi ani, să părăsească armata. Apoi paşii i s-au îndreptat spre Tours, unde a devenit ucenicul Sfântul Ilarie de Poitiers. Acesta din urmă era liderul partizanilor creștinismului trinitar, opunându-se arianismului nobilimii vizigote.

Martin s-a reîntors în Italia după ce Ilarie a fost exilat. În Italia, el l-a combătut pe arianul Auxentie, arhiepiscop de Milano, care l-a izgonit pe Martin din oraș. Ca urmare, Martin șia găsit refugiul și a trăit o viață de pustnic pe o insulă din Marea Tireniană, dar s-a reîntâlnit cu Ilarie când acesta s-a reîntors la Poitiers, în 361.

Aici, Martin a înființat o mănăstire care cu timpul a devenit Abația benedictină din Liguge. Sfântul a călătorit și propovăduit în întreaga Galie de vest, amintirea sa fiind păstrată în multe legende locale. În 371, Martin a fost ridicat la rangul de episcop de Tours, calitate în care i-a impresionat puternic pe localnici cu atitudinea și zelul său în distrugerea templelor păgâne.

Sulpicius aminteşte de retragerea lui Martin din tensiunile orașului la Mănăstirea Marmoutier, pe care el o fondase dincolo de râul Loire din Tours. Aici, sfântul a dus o viață austeră printre cenobiții trăitori în peșteri.

Pe meleaguri bănăţene, sărbătoarea Sfântului Martin este prilej de bucurie pentru mulţi membri ai comunităţii romano-catolice.

Sâmbătă, 9 noiembrie, la ora 11, biserica catolică din localitatea Brezon, jud. Caraș-Severin, își va celebra hramul, Sfântul Martin de Tours. Cu această ocazie va fi oficiată o Sfântă Liturghie Solemnă, urmată, la ora 12,15, de un program artistic desfășurat în Căminul Cultural al Comunei Forotic, program susținut de grupul de dans popular german Magnificat al Parohiei RomanoCatolice Oravița și de grupul Enzian din Reșița.

Tot cu prilejul sărbătorii Sfântului Martin din Tours, duminică, 10 noiembrie, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Sânmartinu Maghiar, filială a Parohiei Romano-Catolice din Otelec. Răspunzând invitației părintelui József Heinrich, paroh de Otelec, părintele Simon Ciubotariu, paroh de Timişoara VII Freidorf, va celebra în lăcaşul de cult din Sânmartinu Maghiar Sfânta Liturghie.

Tot duminică, dar la biserica romano-catolică din Jimbolia, Sfântul Martin va fi omagiat, de la ora 18, printro scenetă şi prin procesiunea lampioanelor, manifestarea fiind organizată de Parohia Romano-Catolică Jimbolia, Forumul German şi grupul de dansuri germane Hatzfelder Pipatsche din localitate.

Ziua Sfântului Martin va fi marcată luni, la ora 18, şi la biserica catolică din Ciacova, de unde tradiţionalul alai al lampioanelor va porni spre centrul oraşului. Tot în 11 noiembrie, la ora 17,30, în biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” din Reşiţa se va oficia o Liturghie a Cuvântului în cinstea aceleiaşi sărbători. La ora 18, tot în biserică, se va desfăşura un program artistic susținut de copiii din parohie și de elevii Colegiului Național “Diaconovici – Tietz” din municipiul de pe Bârzava.

Procesiunea cu lampioane va începe la ora 18,30, iar sărbătoarea se va încheia la ora 19 în curtea şcolii amintite printr-o rugăciune şi o binecuvântare. Sărbătoarea Sfântului Martin va fi marcată luni şi la Timişoara, în biserica romano-catolică din Piaţa Bălcescu, începând de la ora 17.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *