Romano-catolicii celebrează astăzi Vinerea Mare

Romano-catolicii celebrează astăzi Vinerea Mare

Ziua de astăzi are, pentru credincioşii romano-catolici, cu o semnificaţie aparte, întrucât aceştia celebrează Vinerea Mare. Circa un miliard de catolici din întreaga lume, inclusiv din România, retrăiesc azi momentele pătimirii, răstignirii şi morţii lui Isus Cristos pe cruce, pentru ca, la sfârşitul Săptămânii Mari, să prăznuiască Paştele, cea mai însemnată sărbătoare a creştinătăţii.

Vinerea Mare este ziua de doliu a martiriului, iar oamenii evlavioşi îi acordă cuvenita semnificaţie, rugându-se şi meditând la Mântuitorul care s-a sacrificat pentru întreaga omenire. Cu un asemenea prilej, în bisericile romano-catolice răsună Patimile după Sfântul Evanghelist Ioan şi se celebrează prohodul Domnului. Este o zi de durere, dar mai presus de toate una de iubire, în care credincioşii bisericii apusene stau cât mai aproape de Isus, adoră crucea şi reflectează asupra a ceea ce sunt datori să facă, în calitate de oameni pentru care Cristos s-a jertfit.

Programul serviciilor religioase în Timișoara

Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, va oficia Celebrarea Patimilor şi Morţii Domnului nostru Isus Cristos începând cu ora 16, în biserica parohială din Oțelu Roșu. Înainte de celebrare, începând cu ora 15,30 va avea loc Devoțiunea Calea Sf. Cruci.

În parohiile timișorene, celebrarea Patimilor se va derula astăzi după cum urmează: în Timișoara I Cetate și Timișoara II Fabric, la ora 15, după Calea Sfintei Cruci; în Timișoara III Elisabetin, serviciu religios în limba maghiară la ora 15,30, iar la ora 16,30, în limba română, celebrarea Patimilor. În Parohia Timișoara IV Iosefin, celebrarea Patimilor este programată pentru ora 15, iar la biserica din Mehala, la ora 17.

Credincioșii din Timișoara VI Fratelia sunt așteptați la ora 14 în Fratelia B, iar la ora 16 în Fratelia A, la celebrarea Patimilor; la biserica catolică din Freidord, celebrarea Patimilor începe la ora 15, la fel și la Biserica Ordinului Parist.

Slujbe la bisericile catolice din județ

În Parohia Biled, astăzi se țin slujbe la ora 15 în biserica din Biled, la ora 17 la Becicherecu Mic, iar la ora 18, 30, la Dudeștii Noi, celebrarea Patimilor; în parohiile Breștea și Moravița, serviciile religioase din Vinerea Mare se desfășoară la ora 13 la Rovinița Mare, la ora 15 la Breștea, iar la ora 17, la Denta, are loc celebrarea Patimilor; în parohiile Cenad și Beba Veche, celebrarea Patimilor are loc la ora 15 în biserica din Cenad, aceeeași slujbă urmând să fie oficiată, tot de la ora 15, la biserica romano-catolică din Ciacova și la cea din Deta. În lăcașul de cult catolic din Dumbrăvița, celebrarea începe la ora 17.

În Parohia Gătaia, credincioșii sunt așteptați la ora 15 la biserica din Gătaia, iar la ora 18, în Butin, la celebrarea Patimilor. Pentru cei din parohiile Jimbolia și Cărpiniș, celebrarea va avea loc azi la ora 15 în biserica din Jimbolia, celebrarea Patimilor; în Parohia Otelec, enoriașii sunt așteptați la ora 15 la biserica din Otelec, iar la 17 la Cruceni Timiș, unde are loc celebrarea Patimilor.

Slujbele din Vinerea Mare se mai oficiază la biseriile din Lovrin (ora 15), Lugoj (ora 18), Recaș (ora 15), Sânnicolau Mare (ora 14), Tomnatic și Comloșu Mare (ora 16), respectiv Teremia Mare, unde, la ora 17, se va desfășura celebrarea Patimilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns