Românii muncesc 6 luni pentru a plăti taxele la stat

Până acum am muncit pentru stat, din iulie muncim pentru noi. Sau cel puţin asta ar fi concluzia, dacă am calcula cît le-ar lua românilor să plătească toate taxele simultan. România are unul dintre cele mai ridicate nivele ale taxării din Europa. Abia după ce fac jumi-juma cu statul, românii se pot bucura de banii lor.

Tax Freedom Day, sau Ziua Eliberării Fiscale, este o dată simbolică. Dacă am achita toate taxele deodată, ziua eliberării fiscale ar fi cea în care am termina de muncit pentru stat şi am începe să producem pentru noi.

„După taxele de salariu şi contribuţii, dacă adăugăm şi TVA-ul, ajungem undeva la 55% din veniturile sale complete pe care le-ar produce el. Ceea ce da, este o povară fiscală zic eu mare”, subliniază Ştefan Belloiu, de la Societatea pentru Libertate Individuală, scrie TVR. Asta înseamnă că, anul acesta, primele 6 luni au fost dedicate plăţii taxelor. Abia din iulie sîntem liberi!

„Un impozit, chiar dacă este de 10% la un venit foarte mic, e altfel perceput decît un impozit de 20-30% la un venit foarte mare. Şi aceasta este şi explicaţia pentru care o bună parte din populaţie resimte presiunea fiscală ca fiind destul de aspră”, explică Emilian Duca, consultant fiscal.

România este printre primele locuri din Europa la nivelul taxării veniturilor. Doar locuitorii din Ungaria, Franţa, Norvegia şi Belgia sărbătoresc Ziua Eliberării Fiscale mai tîrziu decît românii, pentru că trebuie să muncească mai mult ca să plătească taxele, conform argument-cs.ro.

1 Comments
Laciordit 15/07/2017
Bine ,bine, si pe ce se duc banii,ca daca te uiti la Ungaria si la noi parca traim pe doua continente diferite. ?