Românii din diaspora obligați să se întoarcă în țară, în caz de război. Categoriile clar precizate în legislație

Leoreanu: S-a propus ca stagiul militar voluntar să poată fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta între 18 şi 35 de ani

Românii din diaspora care sunt obligați să se întoarcă în țară în caz de război, potrivit unui proiect de lege publicat de MapN, sunt prevăzuți, pe categorii, de o lege mai veche aflată în vigoare.

Românii din străinătate vor avea 15 zile la dispoziție să se întoarcă în țara, în cazul instituirii stării de mobilizare sau a stării de război, potrivit proiectului de lege privind pregătirea populației pentru apărare, publicat de MApN la data de 5 iulie.

Categoriile cetățenilor români de sex masculin care au obligația îndeplinirii serviciului militar în caz de război ori asediu sunt prevăzute de legea 395/2005.

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie.

CITEȘTE ȘI: Fermierii cer declararea stării de calamitate din cauza secetei și a arșiței: Sunt zone unde 80% din terenurile cultivate sunt afectate

Nu sunt incorporabile persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluţionat cauza penală, precum şi bărbații cu persoane în întreţinere, cu respectarea anumitor condiții..

Sunt prevăzuți aici cei care au soţia bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat sau cei ai căror părinţi sunt invalizi de gradul I sau II.

Conform legislaţiei, vor fi încorporați doar cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar, conform stirileprotv.ro.

Nu pot fi încorporați bărbații declarați inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţă, conform baremului medical, personalul care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, precum şi călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin 2 ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *