România va primi 2,2 miliarde de euro din fonduri UE pentru a contracara efectele scumpirii energiei

Persoanele cu venituri mici ar urma să primească, în continuare, sprijin din partea statului pentru a-şi putea plăti facturile la căldură şi curent

România va primi 2,2 miliarde de euro din fonduri UE pentru a contracara efectele scumpirii energiei

România va avea la dispoziție 2,2 miliarde de euro, bani europeni din fondurile de coeziune, pentru a combate efectele scumpirii energiei, a anunțat guvernul în ședința de miercuri.

Comisia Europeană a aprobat marți alocarea a 40 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi companiile care suferă de pe urma facturilor energetice ridicate, la nivel european, scrie digi24.ro.

Din această sumă, României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la începutul şedinţei de guvern.

„Avem o veste bună – prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi, desigur, pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potirivit Agerpres.

La rândul său, Marcel Boloş a precizat că CE a luat decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune în situaţiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014 – 2020.

CITEȘTE ȘI: A murit medicul Gheorghe Mencinicopschi

„Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie.

A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare şi crearea de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale, modalităţi prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naţionale”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Boloş a menţionat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel naţional urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populaţia şi mediul de afaceri.

Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze din cauza crizei energetice, informează Bloomberg.

Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susţine IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate şi a ajuta gospodăriile vulnerabile să îşi plătească facturile la energie prin intermediul unor programe naţionale, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *