România, primită în Spațiul Schengen
România a fost primită în Spațiul Schengen, varianta terestră. Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles. Anunțul oficial va fi făcut de autorități la finalul ședinței.
Decizia privind extinderea spațiului Schengen cu granițele terestre vizează și Bulgaria. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a fost printre primele care au felicitat cele două țări. Este bine meritat, a spus Metsola.
CITEȘTE ȘI: Nou director la Pedagogic, după ce Nicoleta Gherghina a demisionat din funcție
Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarIe anul viitor. Totuși, controale aleatorii se vor mai face încă șase luni.
Iohannis: Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple
Eliminarea controlelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, spune președintele Klaus Iohannis.
„Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.
În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei.
Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen”, a afirmat Iohannis.
Președintele afirmă că, „pentru a înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen”, s-a implicat „personal astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Am purtat, în acest sens, nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să își exprime susținerea pentru noi.
Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru”.
„România va continua să acționeze responsabil pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale. România este și va rămâne o țară proeuropeană”, adaugă Iohannis. (sursa: Mediafax)
”Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spațiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.
De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră”, transmite Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la:
– Curtici;
– Valea lui Mihai;
– Salonta;
– Episcopia Bihor;
– Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria).
Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE:
– Vama Veche;
– Negru Vodă;
– Giurgiu;
– Călărași;
– Zimnicea;
– Turnu Măgurele;
– Bechet;
– Calafat;
– Nădlac 1 și 2;
– Vârșand;
– Borș 1 și 2;
– Petea.
„România aderă pe deplin la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, în urma deciziei de astăzi a Consiliului JAI. Un beneficiu major pentru economia noastră şi călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care locuiesc şi călătoresc în UE”, a scris Marcel Ciolacu, premierul României, pe reţeaua X.
Pierderile economice uriase suferite pentru ca am fost tinuti abuziv afara din schmenghen nici nu mai conteaza🤪. Si e bine ca intram acum cand tarile vitezei intai au reintrodus controale la granite si se intensifica problema migrantilor ilegali🤪
#idiocracy