România, lider detașat în UE la accidente rutiere mortale

România, lider detașat în UE la accidente rutiere mortale

România, lider detașat în UE la accidente rutiere mortale

Comisia Europeană a publicat luni cifrele finale privind accidentele rutiere mortale pentru anul 2021, iar România rămâne fruntașă la acest capitol, cu mult înaintea Bulgariei, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

La nivelul UE, în 2021, s-au înregistrat 45 de decese rutiere la un milion de locuitori.

Țările cu cele mai mici rate ale deceselor în accidente rutiere sunt Suedia (20 decese la un milion de locuitori) și Danemarca (22/milion).

Rata este de aproape cinci ori mai mare în România (92 de decese/milion) și de patru ori mai mare în Bulgaria (81/milion).

Statisticile Comisiei Europene arată că, potrivit estimărilor, 19.900 de persoane au fost ucise pe drumurile din UE anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 6 % în raport cu 2020. Aceasta a urmat unei scăderi anuale fără precedent de 17% între 2019 și 2020.

Imaginea din ultimii doi ani a fost puternic influențată de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în Timişoara. Om lovit de o maşină de mare tonaj

Pentru unele state membre, creșterea numărului de decese rutiere după blocaj este atât de semnificativă încât necesită o analiză mai aprofundată și măsuri urgente.

Estimări pentru 2022. Cifrele preliminare pentru primele șapte luni ale anului 2022 indică faptul că numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, în medie cu peste 10%, comparativ cu anul 2021.

Unele state membre au înregistrat creșteri semnificativ mai mari.

Estimarea la nivelul UE privind numărul de decese rutiere în 2022 până în prezent este încă sub cea din anul 2019, anul pre-pandemic, deși fluctuațiile lunare fac dificilă o predicție precisă pentru întregul an.

Ritmul actual al schimbărilor este insuficient pentru a îndeplini obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul de decese până în 2030, conform g4media.ro.

Foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *