Riscurile unor valori ridicate ale colesterolului din sânge, explicate de un medic timișorean

Riscurile unor valori ridicate ale colesterolului din sânge

Riscurile unor valori ridicate ale colesterolului din sânge

O valoare ridicată a colesterolului în sânge poate fi un semn al unui risc crescut pentru bolile de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.

Colesterolul este un tip de grăsime care este transportat în sânge, iar nivelul său este măsurat în general în trei componente principale: LDL (lipoproteine cu densitate mică) – cunoscut și sub numele de „colesterol rău”, nivelele ridicate de LDL pot crește riscul de depunere a plăcii de colesterol pe pereții arterelor, ceea ce poate duce la îngustarea acestora și la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral; HDL (lipoproteine cu densitate mare) – cunoscut și sub numele de „colesterol bun”, nivelurile ridicate de HDL sunt considerate benefice, deoarece HDL-ul ajută la eliminarea colesterolului din sânge și transportă colesterolul înapoi la ficat, unde este eliminat din organism.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime în sânge. Nivelele ridicate de trigliceride pot fi, de asemenea, asociate cu un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral. Lipidele sunt importante pentru menținerea structurii și funcției țesuturilor. Acestea se găsesc în alimente de origine animală sau vegetală.

Grăsimile se împart în saturate (slănina, smântâna, unt, pielea de pe pui, gălbenuș, lapte integral), polinesaturate (soia, pește, fructe de mare) și mononesaturate (ulei de măsline, avocado, alune, migdale).

„Pentru reducerea colesterolului total, a trigliceridelor și a LDLc (cel „rău”), și creșterea HDLc (cel „bun”), din punct de vedere al regimului alimentar, se recomandă: reducerea grăsimilor saturate : margarine, uleiuri tropicale, carne grasă sau procesată, smântâna, unt, dulciuri; consumul de grăsimi mononesaturate și polinesaturate; creșterea consumului de fibre; reducerea consumului de alcool: <10g/zi la femei și <20g/zi la bărbați; reducerea aportului de sare la <5g/zi; reducerea greutății corporale în exces; creșterea timpului de activitate fizică; renunțarea la fumat.

Este încurajata activitatea fizică regulată, cel puțin 30 min/zi. Ex: mers rapid, urcatul scărilor, bicicletă staționară

Dezechilibrul lipidelor (dislipidemia) poate fi de natură primară, genetică, sau secundară, asociată cu alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipotiroidismul, obezitatea.

Tratamentul dislipidemiei presupune: modificarea regimului alimentar, reducerea greutății, practicarea activității fizice și farmacoterapie.

CITEȘTE ȘI: Șantierul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, în linie dreaptă

În ceea ce privește tratamentul farmacologic al dislipidemiei, există numeroase clase de medicamente utilizate: statine, inhibitori ai absorbției colesterolului, acizi grași omega 3.

Acestea vor fi recomandate și prescrise de medicul specialist”, spune Cristina Ilie, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul CF Timișoara.

În cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un Cabinet de Diabet Zaharat, Nutriție si Boli Metabolice.

Programarea pacienților se face telefonic, de luni până vineri, în intervalul orar 8 -15, lala numărul: 0742892352.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *