Risc crescut ca pesta porcină să ajungă în Timiș, avertizează directorul Combinatului de la Curtici

Riscul ca pesta porcină să ajungă din Arad în Timiș este extrem de mare, avertizează directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici.

Dimitrie Muscă susține că autoritățile din Arad nici măcar nu le-au informat pe cele din Timiș că zona Pădurii Ceala, aflată pe malul Mureșului, este plină de mistreți bolnavi.

„De la Ceala este o palmă de pământ și ajunge în Timișoara. Este foarte aproape Periam. Cei din Timiș să fie foarte atenți pentru că este pe malul Mureșului Ceala, șoseaua care duce de la Arad la Sânnicolau. Nici n-au anunțat nimic ai noștri în Timiș că ce se poate întâmpla. Orice porc mistreț scapă, nu este autostradă, sunt șosele pe care noaptea mistrețul trece, merge kilometri întregi. Deci este la un pas să aibă și Timișul”, spune Dimitrie Muscă.

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici acuză autoritățile din Arad că nu au luat măsuri imediate de împușcare a mistreților din zona Pădurii Ceala, după apariția primului focar, în condițiile în care toate animalele depistate au fost găsite bolnave.

“S-a localizat foarte puternic în zona Ceala, în imediata vecinătate a Aradului. Tot fondul de vânătoare pe care îl are acest AJVPS, de la Ceala până la Pecica este complet infestat. N-au găsit animal care să fie negativ. Totul este pozitiv. Primul caz a fost găsit în 17 iulie. De aici a pornit infectarea și a ajuns în comunele limitrofe, în Sânpetru German, Felnac, Secusigiu. O întreb pe doamna prefect: <Doamna prefect, ce facem pentru că acest AJVPS nu vrea să împuște?>. În ordinul acela și în Centrul de Combatere a Bolilor se spune în felul următor: în condițiile în care a apărut primul focar de pestă porcină africană de acolo pe o rază de 13 kilometri se împușcă tot ce este mistreț și tot ce este răpitor”, mai spune directorul Combinatului Agroindustrial Curtici

Dimitrie Muscă susține că, deși există aceste legi pentru prevenirea extinderii pestei porcine, nimeni nu verifică dacă acestea se respectă.

 

radiotimisoara


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns