BACALAUREAT 2015. Promovabilitate de 65,8 la sută în Timiş. Topul liceelor din judeţ – UPDATE

Căldură mare, marţi, nu numai pe străzile marilor orașe, aflate sub asediul caniculei, ci și în învățământul românesc, ajuns la o nouă ”oră a adevărului”, după afișarea rezultatelor examenului de bacalaureat din această sesiune.

Dacă emoțiile nu s-au mai manifestat, ca în alte vremuri, în fața afișajelor de la intrarea liceelor, ele s-au revărsat cu putere în mediul online, producât în mai multe rânduri, în ultimele 24 de ore, căderea rețelei de informare a ministerului de resort, din fericire pentru zecile de mii de navigatori, doar pentru intervale scurte de timp.

La nivel național, numărul celor înscriși la această sesiune a bacalaureatului a fost de 168.939, dintre care 9.236 de candidaţi au absentat, 303 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 53.336 au fost respinşi. Media națională a promovării a fost de 66,4 la sută, pe primul loc situându-se județul Cluj, cu 82,1 la sută, în vreme ce Giurgiu s-a situat la polul opus, cu o rată de doar 36,1 la sută. Candidații respinși au avut la dispoziție, marţi, patru ore în care să-și depună eventualele contestații, acestea urmând să fie soluționate miercuri și joi, astfel încât vineri să fie stabilite rezultatele finale.

Județul cu cele mai multe medii de 10

În ceea ce privește județul Timiș, aici s-a înregistrat o rată de promovare de 65,8 la sută (cu 8,7 procente mai mult decât anul trecut), o performanță salutară, dar sub media națională, înregistrând și celălalt județ bănățean, Caraș-Severinul, de 60,9 la sută (cu 9,5 procente mai bine decât anul trecut). Poate cel mai îmbucurător indicator atins la această ediție a bacalaureatului de absolvenții liceelor timișene este faptul că aceștia au obținut nouă dintre cele 63 de medii de 10 înregistrate pe țară, plasând județul pe primul loc la nivel național.

”Avem de ce să ne mândrim cu elevii noștri, ne bucură rezultatele lor și faptul că progresul este evident, ceea ce confirmă o tendință mai profundă a școlii timișene, semnalată și de rezultatele de la evaluarea națională”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, care a amintit că nivelul atins în 2013 a fost de 54,41 la sută, iar anul trecut, de 56,09 procente. De așteptat, cele mai bune performanțe au fost înregistrate de către principalele colegii și licee din Timișoara: ”Grigore Moisil” – cu o promovabilitate de 99,32 la sută, ”C.D. Loga” – 97,95 la sută, Colegiul Național Bănățean – 97,76 la sută, ”N. Lenau” – 93,33 la sută, ”W. Shakespeare” – 92,06 la sută.

La Orțișoara, nici un promovat

Din păcate, și în județul Timiș există o unitate care a obținut contraperformanța de a nu avea nici un promovat, Liceul Tehnologic Agricol Orțișoara, rezultate foarte slabe consemnând și Colegiul Tehnic ”Leonida” din Timișoara – 5,88 la sută sau Liceul Tehnologic Biled – 9,09 la sută.

Cele mai numeroase note de 10 au fost obținute, în Timiș, la matematică – 138 de candidați, anatomie – 49 de candidați, respectiv, limba și literatura română – 42 de candidați. La nivel județean, din totalul de 5.199 candidați înscriși în această sesiune (dintre care 781 sunt absolvenți ai promoțiilor anterioare), 319 nu s-au prezentat, șapte au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, iar 1.660 de candidați (dintre care 458 din promoțiile anterioare) au fost respinși.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns