Revine Rabla pentru Electrocasnice! Prima sesiune va începe pe 17 iunie

”Rabla pentru Electrocasnice” - o nouă etapă începe luni. Vouchere de 400 de lei

Revine Rabla pentru Electrocasnice! Prima sesiune va începe pe 17 iunie.

Ministrul mediului, Tánczos Barna, a anunțat luni că programul Rabla pentru Electrocasnice va reîncepe pe 17 iunie, când românii vor putea să ia vouchere valorice pentru achiziția de mașini de spălat rufe sau vase, frigidere, laptopuri și tablete, aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Prima ediție din acest an aduce și noutăți: voucherele vor fi valabile doar o săptămână, iar cei care nu le vor utiliza, nu vor mai putea aplica în program în cursul anului.

CITEȘTE ȘI: Câte săptămâni de școală mai au elevii în acest an școlar. Când începe vacanța de vară, în funcție de clasă și profil

Ce poți cumpăra

Valoarea voucherelor diferă în funcție de echipamentele dorite. Pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, și care au clasa energetică cel puțin C, Ministerul Mediului alocă 400 de lei.

Aceeași sumă se oferă și pentru mașini de spălat vase (cel puțin clasa energetică D), aparate de aer condiționat (inclusiv portabile și cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++), pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare (minim clasa E) și pentru uscătoare de rufe (A++ cel puțin).

Valoarea voucherelor crește la 500 de lei pentru laptopuri, în timp ce pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an valoarea unui tichet este de 200 de lei, iar pentru tablete de 300 de lei.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaș în rândul populației. Anul trecut am reușit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Tánczos, potrivit unui comunicat al ministerului.

Nu cumperi, nu mai primești

În acest an, programul Rabla pentru Electrocasnice are un buget de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut.

Banii vor acoperi două sesiuni: una care se va derula în lunile iunie – iulie, iar a doua între noiembrie și decembrie.

Programul vine anul acesta și cu câteva modificări. Persoanele care nu vor folosi voucherele rezervate nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

„Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, mașini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile și care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea”, a mai adăugat demnitarul.

Calendarul primei ediții:

– 17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;

– 24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;

– 01.iulie 2022, ora 10.00 – 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 mii lei;

– 08 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.

ebihoreanul

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *