Republica Moldova îşi alege duminică componenţa viitorului Parlament. Scrutinul riscă să aibă un rezultat neclar

alegeri moldova

Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a vota componenţa viitorului Parlament de la Chişinău, care va conduce ţara pentru următorii patru ani, secţiile de vot se deschid la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se desfăşoară pentru prima dată după sistemul electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi conform sistemului proporţional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripţia naţională. Restul de 51 de deputaţi vor fi aleşi potrivit sistemului electoral uninominal. Alegătorii vor vota candidatul sau candidata din circumscripţia uninominală unde îşi au înregistrat domiciliul.

În cazul primilor 50 de deputaţi, mandatele se distribuie proporţional în baza numărului de voturi obţinute de fiecare partid sau bloc electoral. Pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, 8%.

În cazul circumscripţiilor uninominale, candidatul/candidata cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripţie va obţine mandatul de deputat.

 

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *