Reprezentație de… circ și bășcălie demnă de „Las Fierbinți” în plenul Consiliului Local Timişoara

Foto: Adrian Pîclişan

Pe măsura apropierii campaniei electorale din luna mai, atmosfera de la ședințele în plen ale Consiliului Local Timișoara seamănă tot mai mult cu o reprezentație de circ, cu tot ce implică ea: acrobații (verbale), fumigene și demonstrații de… dresură. Așa au decurs și marţi lucrările aleșilor, care au de luat decizii pentru binele timișorenilor.

Renovarea sălii de ședințe, chiar dacă a fost un pas înainte din punct de vedere estetic, reprezintă un eșec tehnic, pentru că instalațiile de vot electronic tot nu funcționează, astfel că se dă undă verde proiectelor cu mâna sus, ca acum… un secol. De aproape patru ani, regulamentul nu se respectă, iar cuvântul de ordine este impunerea prin forța majorității a punctelor de pe ordinea de zi. Se vociferează, consilierii și primarul vorbesc unii peste alții, iar unele proiecte luate în discuție sunt demne de „Las Fierbinți”.

Argumentele serioase sunt amestecate cu bășcălia politicianistă, vizele de legalitate se pierd prin ceață, iar viteza lentă de reacție a aparatului primăriei rămâne singura constantă în această harababură.

Tensiunea de la ședința în plen a Consiliului Local Timișoara s-a făcut simțită încă de dinaintea votării ordinii de zi. La cele 55 de puncte care trebuiau dezbătute, executivul primăriei a propus adăugarea a încă nouă, ceea ce i-a provocat pe aleșii de la PSD, care nu au fost de acord, argumentând că doresc să voteze în cunoștință de cauză.

Aproape o oră s-a vorbit doar despre ordinea de zi, dar majoritatea, formată din consilierii PNL, Traian Stoia și Flavius Boncea, a avut, ca de fiecare dată, câștig de cauză.

”Aici se lucrează în forță, nu la ralenti”, a spus primarul Nicolae Robu.

„Nu în forță, ci cu inteligență și legalitate”, l-a contrazis în zadar consilierul Dan Idolu.

 Aleșii suflă și-n iaurt cu semnalizarea rutieră

După trista experiență cu firma Rosign, care a căpușat Societatea de Drumuri Municipale (SDM) și a avut parte de un contract îndelungat cu Primăria Timișoara pentru semnalizarea rutieră din oraș, consilierii locali au decis să fie foarte prudenți. Din acest motiv, la aprobarea studiului de oportunitate pentru gestiunea delegată a serviciului de semnalizare a circulației rutiere din Timișoara, prin care s-a recomandat ca SDM să se ocupe de acest domeniu, aleșii au dorit să se specifice că este interzisă subcontractarea către alte firme.

Conform studiului aprobat, SDM va beneficia de gestiunea delegată a acestui serviciu pentru 15 ani, pentru a avea „siguranța desfășurării activității pe întreaga perioadă a acestuia, ceea ce poate implica efectuarea unor investiții constând în dotări și modernizări care ar putea fi amortizate într-un timp mai îndelungat”. Nimeni nu s-a întrebat însă ce se întâmplă dacă SDM va fi desființată peste opt sau zece ani.

Fără facilități fiscale

Pus pentru a doua oară în dezbatere, proiectul propus de Alfred Simonis privind acordarea unei scutiri parțiale de la achitarea penalităților pentru cei care au restanțe la plata unor datorii către bugetul local nu a avut, nici de această dată, succes. În timp ce inițiatorul a susținut că la precedenta dezbatere a existat avizul juridic, secretarul Ioan Cojocari a negat acest lucru și s-a justificat spunând că anexa proiectului nu este semnată de nimeni.

Degeaba a argumentat Luminița Țundrea că facilitățile fiscale se acordă, din când în când, în toată lumea, pentru că se strâng mai mulți bani la buget, degeaba a propus Alfred Simonis ca înlesnirile să fie doar pentru persoanele fizice. Și de această dată majoritatea a învins, sprijinită de o argumentație fermă a executivului.

Dezbaterea s-a animat în asemenea măsură încât președintele de ședință, viceprimarul Dan Diaconu, a exclamat la un moment dat: „Haideți, vă rog, că suntem deja la circ aici!”.

Ce au mai decis consilierii locali aflaţi din ziarul “Renaşterea bănăţeană” de miercuri, 2 martie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns