Reprezentanții grefierilor din Timiș cer testarea gratuită a angajaților din instanțe

Peste 30 de cazuri noi de Covid-19 în Timiș  

Atrăgând atenția asupra faptului că instanțele din România au devenit focare de răspândire a noului coronavirus, Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial solicită Direcțiilor de Sănătate Publică din întreaga țară testarea tuturor angajaților din cadrul autorității judecătorești.

”Este de notorietate că activitatea din instante și parchete este bazată preponderent pe interacțiunea fizică cu justițiabilii și alți participanți la înfăptuirea actului de justiţie, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezența fizică a personalului la serviciu. (…) Având în vedere creșterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaților din instanțe și parchete, media de vârstă și bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, solicităm public Direcțiilor de Sănătate Publică din întreaga țară testarea tuturor angajaților din cadrul autorității judecătorești”.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus 8 noiembrie. 6752 de români infectați, 86 de decese. Record de internări la ATI – 1056

Reprezentanții sindicatului au lansat acest apel public pentru că vor ca testările să fie gratuite: ”Este de neînţeles de ce în Justiție testarea salariaților este refuzată, în condiţiile în care s-a creat și cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 – act normativ ce completează prevederile Codului fiscal, în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a sumelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, la inițiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

În raport de aceste noi prevederi fiscale, solicitam public Ministerului Justiției emiterea unei circulare către toți angajații din cadrul Autorității judecătorești pentru a demara procedurile de testare a angajaților prin intermediul D.S.P.-urilor sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate în privat de salariați din banii proprii. Măsura este una de prevenire a răspândirii virusului și de contaminare a întregului personal, care dacă nu va fi luată va conduce, gradual, la suspendarea activității în toate instanțele și parchetele din țară”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *