Reîncepe războiul psihologic pe tema preţului cerealelor

Producție de grâu bună, cu o medie de 5.150 kilograme la hectar, în vestul țării, în condițiile secetei pronunțate

Ne apropiem de perioada recoltării cerealelor, iar fermierii privesc cu un ochi, desigur, către starea vegetativă a culturilor, însă încep să fie extrem de curioşi cu privire la valorificarea recoltelor.

Se vehiculează deja preţurile, chiar dacă, deocamdată, doar la modul speculativ, din ambele părţi ale „baricadei”. Totuşi, potrivit afirmaţiilor lui Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, există, chiar dacă într-un număr restrâns, şi contracte încheiate între unii fermieri şi achizitorii de cereale.

„Orzul este cultivat în judeţul Timiş pe suprafeţe mici şi e de aşteptat să aibă cam acelaşi preţ ca grâul. Pentru orzoaică, se vehiculează preţuri cam la nivelul celor din toamnă.

La rapiţă, în schimb, sunt cantităţi foarte mari deja contractate, pentru preţuri de 340-341 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă cam 1,51-1,52 de lei pe kilogram. Este de menţionat faptul că în urmă cu circa două luni se vehiculau preţuri mai mari pentru rapiţă, adică în jur de 370 de euro pentru o tonă.

La nivelul ţării nu se va recolta foarte multă rapiţă. Totuşi, în Timiş va fi, probabil, o producţie bună, de la 1.500 de kilograme la hectar în sus, iar în anumite zone cultivatorii vor obţine chiar şi 3.000. Una peste alta, un preţ bun ar fi de la 1,70 lei în sus. Unii fermieri au cerut şi 1,80 şi chiar 1,90 de lei pe kilogram, pentru că rapiţa se cere şi pe piaţa internă, dar şi la export”, susţine Oprea.

Grâul, cea mai extinsă cultură, este în mod firesc, încă de pe acum, subiectul discuţiilor între fermieri şi achizitori. Discuţii care îmbracă, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, chiar forma unui mic război psihologic.

Preţul de 56 până la 58 de bani pe kilogram, pentru grâul care va fi recoltat în iulie, este vehiculat la ora actuală de marii cumpărători de cereale. Un preţ care, în mod paradoxal, ar fi mai redus decât cel la care se valorifică la ora actuală grâul din recolta anului trecut! Mai precis, grâul din 2016 se vinde cu 60 – 62 de bani kilogramul. E de aşteptat, în orice caz, după cum o arată mersul „ostilităţilor” din anii trecuţi, ca preţul grâului să scadă în perioada recoltării.

Mai există un aspect legat de piaţa grâului: calitatea acestuia. Dacă în trecut cumpărătorii se uitau la aproape toţi parametrii atunci când făceau oferte de preţ, începând de anul trecut contează aproape exclusiv conţinutul de proteină.

„Este bine ca toţi agricultorii să fie foarte atenţi, de acum încolo, la soiurile şi hibrizii pe care îi folosesc, dar şi la tot ceea ce ţine de agrotehnică, deoarece pe cumpărătorii de grâu îi interesează în primul rând calitatea corespunzătoare pentru panificaţie. Nu prea mai contează greutatea hectolitrică, indicele glutenic şi alţi parametri”, susţine Nicolae Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *