Reîncep finanţările pentru investiţiile rurale

fermieri Checea

Luna în care ne aflăm se anunţă fierbinte nu doar din punct de vedere meteorologic, ci şi al bătăliei pentru obţinerea de finanţări nerambursabile destinate mediului rural.

Potrivit calendarului estimativ al sesiunilor de depunere a proiectelor, anunţat recent de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), în cursul acestei luni li se vor deschide porţile atât fermierilor axaţi pe investiţii, cât şi altor categorii de întreprinzători rurali.

Submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 este unul dintre instrumentele financiare care s-au dovedit extrem de populare în anii trecuţi.

În acelaşi timp, submăsura dedicată investiţiilor în ferme are cel mai mare buget estimat pentru acest an – 303 milioane de euro – dintre toate categoriile de finanţări care se pot obţine prin AFIR.

Scopul este creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și prin alte investiții pentru modernizare și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Din bugetul estimat, sectorului zootehnic îi revine partea cea mai consistentă – nu mai puţin de 165 de milioane de euro – în timp ce domeniul vegetal beneficiază de 79 de milioane, iar fermele de familie sau de mici dimensiuni au puse de-o parte 59 de milioane.

Tot în cursul acestei luni va fi deschisă o sesiune şi pentru contractarea fondurilor disponibile prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea şi marketingul produselor agricole. Alocarea este, de asemenea, una generoasă: 203 milioane de euro.

La fel ca în cazul investiţiilor în exploataţii, şi în cadrul acestei submăsuri finanţarea nerambursabilă este de 50 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în proiect.

Despre finanţările în procesarea produselor agricole trebuie spus că au avut un start mai dificil, din cauza unor condiţii mai greu de îndeplinit de către întreprinzători, însă după anumite modificări operate în ghidului solicitantului banii au început să fie contractaţi de către un număr mare de beneficiari.

Tot pentru această lună, AFIR a prevăzut în calendarul estimativ lansări de sesiuni şi pentru alte submăsuri: 1.2 – Sprijin pentru activități demonstrative și de informare, cu o alocare de 13,4 milioane de euro; 3.1 – Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate, cu o alocare de 6,1 mililoane de euro; 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, alocarea fiind de 11 milioane de euro; 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, cu un buget de 1,4 milioane de euro; 6.3 – Sprijin pentru devzoltarea fermelor mici, cu o alocare de 51,5 milioane de euro

Totodată, în cursul lunii august sau cel târziu în septembrie, porţile spre finanţări le vor fi deschise potenţialilor beneficiari ai submăsurii 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, componenta de irigații, cu o alocare totală de 242 de milioane de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *