
Regulament de pescuit în 2025: perioade și zone de interdicție pentru protejarea resurselor acvatice.
Începând cu 1 februarie 2025, un ordin comun al Ministerelor Agriculturii și Mediului reglementează perioadele și zonele în care pescuitul va fi interzis pe parcursul acestui an.
Măsurile detaliate au scopul de a proteja resursele acvatice vii, asigurându-se astfel conservarea biodiversității ecosistemelor acvatice și refacerea populațiilor piscicole.
Conform ordinului, citat de bihon, pescuitul este interzis în scop comercial, recreativ și familial în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2025, timp de 60 de zile, în habitatele piscicole naturale din România. Această interdicție se aplică tuturor speciilor de pești, crustacee, moluște și altor viețuitoare acvatice vii.
De asemenea, în apele de frontieră de stat, interdicția va dura 45 de zile, între 24 aprilie și 7 iunie 2025. În Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale, perioada de prohibiție va fi de 60 de zile, acoperind intervalul 9 aprilie – 7 iunie.
Pentru lacurile de acumulare destinate producției de energie electrică, în aceleași perioade de prohibiție, va fi interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, exceptând cazurile în care sunt necesare măsuri de prevenire a calamităților naturale.
Ordinul prevede stabilirea unor zone de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice, în care pescuitul este complet interzis sau limitat în anumite perioade.
Aceste zone includ porțiuni de râuri, cum ar fi Mureș, Crișul Repede și Olt, unde pescuitul va fi interzis în intervalele 1 ianuarie – 15 martie și 1 noiembrie – 31 decembrie, pe lângă perioadele generale de prohibiție.
De asemenea, sunt stabilite și alte zone protejate, măsurate de la poduri sau alte repere, în care pescuitul nu va fi permis pe întreaga durată a anului sau în perioadele specificate în ordin.
Există excepții de la aceste restricții, în special pentru pescuitul științific și pentru acțiuni de prevenire a calamităților naturale.
De asemenea, este permis pescuitul recreativ sub regula „catch and release” (eliberarea imediată a capturilor) pentru anumite specii, cum ar fi știuca, șalăul, somnul și crapul.
Ordinul face referire și la interdicția utilizării unor unelte de pescuit, cum ar fi beam-traulele sau dragerele hidraulice în anumite zone și perioade, precum și la restricțiile privind utilizarea năvoadelor și setcilor în Delta Dunării.
Restricții specifice pentru specii
Ordinul include, de asemenea, interdicții specifice pentru anumite specii de pești și viețuitoare acvatice:
Știuca: Interdicție de pescuit între 1 februarie și 20 martie, exceptând Rezervația Biosferei și Delta Dunării, unde prohibiția este extinsă până la 7 iunie.
Șalăul și bibanul: Interdicție de pescuit între 20 martie și 7 iunie.
Specii protejate: Pescuitul este interzis pentru specii protejate, precum pietrarul și fusarul, pe parcursul întregului an.
Păstrăvul: Diferite perioade de prohibiție în funcție de specie, cu mențiune specială pentru păstrăvul indigen, curcubeu și fântânel, între 1 octombrie și 31 martie.
Sturionii: Pescuitul sturionilor este interzis pe tot parcursul anului, cu excepția pescuitului științific.
Racii: Interdicții pentru racul de râu și racul (Astacus leptodactylus) în Rezervația Biosferei și Delta Dunării.
Linul: Interdicție între 7 iunie și 6 iulie.
Rechinul: Restricții specifice privind pescuitul și comercializarea rechinilor în Marea Neagră, cu reglementări suplimentare pentru femelele gestante.
Calcanul: Perioade de prohibiție și limite privind dimensiunile minime ale capturilor și numărul maxim de zile de pescuit.
CITEȘTE ȘI: O asociere de constructori români şi ucraineni va construi primul lot al Drumului Expres Arad – Oradea