Regina Marii Britanii a murit

Regina Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Prințul Charles, dar și fiii lui, William și Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toți i-au fost alături la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Protocolul regal este clar în astfel de cazuri : Lansarea „Operațiunii London Bridge” înseamnă automat că Regina a murit și în aceeași zi Charles devine Rege.

Dar durerea britanicilor nu ține de protocol. Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga și pentru a-și își iau rămas bun de la cea mai iubită regină.

Cea mai lungă domnie din istorie

Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie.

Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut. A fost o regină a istoriei, a trecutului și a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deținea cele mai întinse domenii din Scoția. Și iată cum Regina azi a murit la Balmoral, în Scoția.

Prințesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.

Unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, în 11 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, o americancă, pe nume Wallis Simpson. Coroana a revenit automat lui George al VI-lea, tatălui fetei care avea atunci 10 ani.

Elisabeta a devenit atunci moștenitoarea tronului și viața i s-a schimbat imediat.

Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când țara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost șofer pe ambulanță.

În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.

În același an, 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. La cununie au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, Regele Mihai al României, cu care a păstrat o relație foarte apropiată.

Elisabeta și Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prințul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward. Regina are 8 nepoți și 12 strănepoți.

A trăit o viață pentru monarhie și pentru britanici, dar și stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prințesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică și a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.

Nu doar Charles a divorțat, ci și alți doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Edward nu este divorțat.

(sursa: Mediafax)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *