Regim special de TVA pentru agricultori, de la 1 ianuarie 2017

Agricultorii vor beneficia, din 1 ianuarie 2017, de un regim special de TVA, introdus prin OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, care aduce schimbări în Codul fiscal.

Din punct de vedere procedural, persoana care solicită acest regim va depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o notificare, pentru a putea beneficia de scutirea de mai multe obligații, cum ar fi înregistrarea în scopuri de TVA la momentul în care cifra de afaceri depășește 220.000 de lei, păstrarea evidenţelor ori depunerea decontului de taxă pentru livrările de produse și servicii agricole.

De asemenea, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, pot solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Solicitarea se poate depune la ANAF între 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă. Anularea înregistrării este valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Agricultorul care aplică regimul special de TVA poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă, pe baza unei notificări, caz în care va fi radiat din Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea. ANAF organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA. Registrul este public şi se afişează pe site-ul instituției.

Înscrierea în acest registru se face pe baza notificărilor depuse de agricultori. Modelul formularelor necesare urmează să fie aprobat.

0 Comments

No Comment.