Regal folcloric în Festivalul ”Tradiții la Români”, la Timișoara. Intrarea este gratuită, dar cu invitații. Spectacolul poate fi urmărit și online

Regal folcloric în Festivalul ”Tradiții la Români”, la Timișoara. Intrarea este gratuită, dar cu invitații. Spectacolul poate fi urmărit și online

Regal folcloric în Festivalul ”Tradiții la Români”, la Timișoara. Intrarea este gratuită, dar cu invitații. Spectacolul poate fi urmărit și online

Folclor românesc autentic, tradiții atent recuperate, cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, ansambluri de renume din Timișoara, Baia Mare și Iași, sute de dansatori și instrumentiști, toate acestea reprezintă oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș pentru Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”, care va avea loc în 9 și 10 noiembrie  la Timișoara, la sala Timișoara Convention Center.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș,  îi invită pe cei interesaţi la două zile de folclor autentic,  în care tradițiile sunt recuperate și transmise mai departe.

Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români,” aflat la cea de-a IX-a ediție, începe miercuri, 9 noiembrie, la ora 18,30, la Timişoara Convention Center,  cu un recital susținut de îndrăgiți interpreți ai cântecului românesc: Liliana Laichici, Ramona Viţa, Stana Stepanescu, Georgiana Viţa, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma şi Alin Didraga.

Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roşca.

Coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brânduşa şi Nicolae Stănescu.

”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva, ” brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei, jocuri de pe Valea Șieului reprezintă câteva din momentele coregrafice prezentate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul.

În premieră veți putea urmări Jocuri din Valea Hârtibaciului, coregrafie care poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Fecioreasca rară din satul Retiș”, ”Purtata de Învârtită”, ”Purtata la Învârtită, ” ”Hațegana sau Învârtita Deasă” sunt jocuri din zona etnografică a Sibiului pun în evidență calitățile dansatorilor în piruete și sărituri în care se regăsesc nealterate tradițiile.

Formaţia de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul prezintă Jocuri de pe Valea Almăjului, în regia maeștrilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Din repertoriu fac parte brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

Joi, 10 noiembrie,  de la aceeaşi oră şi în acelaşi spaţiu, Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” va continua cu recitaluri susţinute de trei formaţii foarte îndrăgite de publicul timișorean: Ansamblul Timişul (invitaţi Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică şi Dana Gruescu, dirijor Deian Galetin, coregrafia Toma Frenţescu, instructori coregrafi Maria Topciov şi Ciprian David), Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte Iaşi (invitaţi Andrei Bălan, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Claudia Martinică şi Andrei Liţă, manager şi coregraf Petre Şuşu) și Ansamblul Folcloiric Naţional Transilvania (invitaţi Maria Casandra Hauşi, Cristi Fodor, Gabriela Ardusătan, regia Iuliana Maria Dragoş, dirijor Eduard Albina, asistenţi coregrafi Lavinia Paşca şi Daniel Bota).

CITEȘTE ȘI: Trei noi minivacanțe a câte patru zile libere fiecare, în 2023, pentru bugetari

Prezintă Iuliana Tudor.  Spectacolele celor două zile de festival vor putea fi urmărite  şi online pe pagina de Facebook

https://www.facebook.com/ansamblul.banatul

Invitațiile gratuite sunt disponibile pe platforma Eventim – https://www.eventim.ro/ro/, începând cu 1 noiembrie 2022, ora 9.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Judeţean Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *