Recunoștință pentru echipa Spitalului Militar Timișoara

Recunoștință pentru echipa Spitalului Militar Timișoara

Gala Recunoștinței Medicale organizată de Alianța DSP Vest (formată din Direcțiile de Sănătate Publică Arad, Hunedoara și Timiș) în parteneriat cu Casa Regală a României a avut loc pe Domeniul Regal Săvârșin.

Echipa Spitalului Militar Timișoara a fost premiată pentru implicarea în acțiunile de combatere a pandemiei.

„Cu câteva zile înainte de eveniment, comandantul spitalului a fost contactat telefonic de către directorul DSP Timiș și i s-a cerut o poveste de succes a unui coleg din cadrul spitalului. Acesta a răspuns că are deja numele și prenumele: Nume – Echipa Prenumele – Spitalul Militar Timișoara.

Vă prezentăm povestea noastră.

Spitalul Militar Timișoara, de la începutul lunii martie 2020, odată cu apariţia primelor semne ale pandemiei a convocat grupa operativă de răspuns la situații de urgență și a constituit centrul de operații medicale cu program 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Ceasul e al vostru dar noi avem timpul  spune un vechi proverb afgan. Conștienți că nu este timp de pierdut, am valorificat fiecare minut la maxim.  În urma tuturor analizelor au fost dispuse și adoptate măsuri de protecție, au fost întocmite, implementate şi revizuite în permanenţă planuri, proceduri şi protocoale documentate și aprobate de Direcția Medicală a MApN, în vederea unui management cât mai eficient al situaţiei de criză nou apărute, generată de pandemia COVID-19.

Au urmat numeroase acțiuni de instruire, consiliere și suport al personalului. Toate acestea au făcut ca până în prezent, nici un angajat al spitalului să nu fie infectat în timpul şi ca urmare a desfăşurării activităţii medicale.

Pe lângă continuarea misiunii de acordare a asistenței medicale permanente pacienților în condiții de pandemie, Spitalul Militar Timişoara a răspuns prezent la toate solicitările de sprijin ale autorităţilor locale şi naţionale, încă de la începutul pandemiei.

Prima misiune de acest tip a venit la data de 17 martie 2020 cu participarea unei echipe medicale  în Punctul de trecere a Frontierei Cenad, pentrru triajul epidemiologic  al cetățenilor care tranzitau. A fost o misiune pe timp de noapte, solicitrea venind cu puțin timp înainte de inceperea misiunii. Cu emoție dar cu credința în Dumnezeu, „căci oastea e creștină”, astfel a început  prima misiune, adunându-ne umăr lângă umăr, suflet lângă suflet, pregătind cu atenție fiecare detaliu , ținând permanent legătura cu echipa din teren, precum în teatrele de operații externe, am reușit să o îndeplinim cu bine.

Aceasta a fost un model pentru toate celelalte acțiuni similare, ce au urmat, în punctele de trecere a Frontierei din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, incluiv la Aeroportul Internațional Timișoara.

La 21 aprilie 2020, Spitalul Militar Timișoara primea misiunea de a pregăti, organiza şi operaţionaliza o facilitate medicală de izolare şi tratament a pacienţilor cu COVID-19, ca secţie externă a spitalului, pe Stadionul CFR din Timişoara. De la vorbe la fapte, a doua zi proiectul era deja făcut continuând cu sosirea militarilor din alte garnizoane din țară, a utilajelor și echipamentelor aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Pe lângă virusul pandemic adversarul nostru era și timpul. S-a lucrat zi și noapte, indiferent de starea vremii fiind un examen pe care întreaga echipă a Spitalului Militar Timisoara l-a trecut. Fiind implicate toate categoriile de personal, neținandu-se seama că este medic ORL, medic urgentist, medic cardiolog sau neurolog, inginer sau electrician, psiholog sau bucătar, militar sau civil, sacrificându-și timpul pe care alții l-au alocat celor dragi,  fiind pe șantier, printre macarale, șenilate, transcontainere, excavatoare și tractoare,  până  la finalizarea lucrărilor de construcții și ulterior până la operaționalizarea facilității medicale.

Au fost implicate toate compartimentele și structurile spitalului, efortul fiind unul colectiv, creându-se un sistem în care fiecare element avea importanța lui. A urmat achiziția și dotarea cu echipamente și aparatură medicală.

Inițial SMMIT ,datorită timpului scurt, a fost realizat în sistem modular din corturi militare.Efortul comun al MApN şi autorităţilor publice locale: Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Prefectura Timiș, DSP Timiș, s-a concretizat prin începerea activităţii medicale în Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament la data de 21 iulie 2020 când a fost internat primul pacient cu COVID-19.

Ulterior, concomitent cu acordarea asistenței medicale și tratarea pacienților cu COVID-19, în luna octombrie 2020, deoarece iarna se apropia, construcția modulară de corturi militare a fost înlocuită cu un sistem modular din containere pregătit pentru funcționare în orice condiții cu facilități moderne de cazare și tratament pentru pacienți.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate cu infecția COVID-19, Comitetul Director al Spitalului Militar Timișoara cu aprobarea Direcției Medicale a MApN a luat decizia construirii de la zero a unei secții ATI cu 10 paturi în cadrul SMMIT, dotate cu toate condițiile necesare tratării pacienților cu forme grave. Astfel la data de 19 martie 2021 au fost internați la ATI primii pacienți. Până în prezent au fost trataţi şi au primit asistenţă medicală 900 pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

Programul de muncă și efortul medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, infirmierelor, brancardierilor și îngrijitoarelor, dar și al personalului de suport, a fost și este unul ”eroic”, în războiul cu acest virus. Satisfacția este una pe măsură, secondată de zâmbetul și mulțumirile aduse de către pacienții care au plecat sanătoși acasă la familiile lor, mărturie vie fiind înscrierile din Cartea de Onoare a SMMIT.

Echipa de psihologi împreună cu psihiatrul spitalului  au fost alături de pacienţi şi de personalul spitalului în toată această perioadă. Au participat la pregătirea tuturor misiunilor. Zilnic au ţinut legătura cu personalul aflat în izolare şi carantină la domiciliu precum şi cu pacienţii internaţi cu infecţia SARS-CoV-2, asigurând suportul  psihologic pentru a depăşi cu bine situaţia, atât telefonic cât și la patul pacientului când situația o impunea. Suplimentar au intervenit şi pentru consilierea membrilor de familie ai acestora.

În baza strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, începând cu data de 29 decembrie 2020 a fost operaţionalizat, într-un timp record de la luarea deciziei, Centrul Regional de Stocare şi Distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul Spitalului Militar Timişoara, îndeplinind toate criteriile și standardele impuse de legislație.

De la această dată Centrul Regional de Stocare şi Distribuire a vaccinului a onorat toate solicitările de distribuţie ale Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, fiind operabil și functional 24 de ore din 24, 7 zile din 7 datorită disponibilității și implicării personalului Secției Farmacie.

Un alt front deschis în lupta împotriva pandemiei a fost începerea imunizării prin vaccinare a populației. Astfel, în cadrul efortului național comun, la 30.12.2020 intră în funcţiune şi este operațional Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 în cadrul Spitalului Militar Timişoara. La această data s-a efectuat prima vaccinare, Spitalul Militar Timișoara fiind a doua unitate sanitară din regiune și primul spital militar din țară, care a început imunizarea.

În scopul facilitării accesului populației la programul de imunizare prin vaccinare, Spitalul Militar Timișoara:
– a organizat acțiuni de vaccinare tip maraton
– a inițiat și organizat proiectul de imunizare a elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar în școlile din județul Timiș, inclusiv ai membrilor de familie ai acestora, în parteneriat cu Inspectorartul Școlar Județean, cu echipe mobile de vaccinare
–  a participat cu personal la toate acțiunile de tip maraton al vaccinării organizate în județul Timiș
– a participat cu personal la acțiunile de imunizare a populației în Punctul de trecere a frontierei Borș din județul Bihor, la solicitarea DSP Bihor
– a executat acțiuni de vaccinare a populației din mediul rural din județul Arad la solicitarea DSP Arad
–  a inițiat, relaționând cu autoritățile publice locale, vaccinarea populației cu echipe mobile în mediul rural, imunizând locuitori din 40 localități (reprezentând aproape 50% din localitățile rurale ale județului Timiș).

CITEŞTE ŞI: Coronavirus, 3 septembrie 2021. Peste 1.500 de infectări în ultimele 24 de ore

Alte acțiuni și misiuni, nu mai puțin lipsite de importanță, în care a fost implicat personalul Spitalului Militar Timișoara:
– acţiuni de recoltare şi testare a cetăţenilor străini care au trecut illegal frontiera de stat a României din state cu risc epidemiologic ridicat.
– acordarea de suport de specialitate privind organizarea Secției ATI a Spitalului Judeţean Arad în perioada de început a pandemiei;
– prepararea şi distribuirea dezinfectanţilor către toate unităţile militare din aria de responsabilitate;
– participarea cu personal medical la misiunea externă a Armatei României din Statul Alabama SUA, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei;

În această luptă pandemică am primit ajutor prin detașarea de personal medico-sanitar: asistenți, medici specialiști, medici rezidenți de la Spitalu Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara, Spitalul CFR Timișoara, Spitalul pentru copii ”Louis Țurcanu” Timisoara, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” București, Spitalul Clinic  Municipal de Urgență Timișoara atunci când numărul de cazuri a devenit foarte mare. În permanență am găsit soluții împreună cu DSP Timiș și autoritățile publice locale și județene”, au transmis  reprezentanții unității sanitare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *