Recital de muzică clasică după gratii, la Timișoara. Muzicieni din mai multe țări au cântat pentru deținuți

detinuti penitenciar

O sută de deținuți au venit să asiste, sub pază strictă, la un concert ținut în penitenciar. Alții, care nu au mai avut loc în sală, au putut urmări momentele muzicale în direct, la televiziunea cu circuit închis a închisorii. Oamenii au fost încântați de cele auzite, mai ales că unii dintre ei au studii de specialitate și, în viața de dincolo de gratii, au fost muzicieni.

“Sincer să vă spun și afară sunt un admirator al acestui tip de muzică și, cu atât mai mult, acest moment l-am trăit poate de două ori mai profund. Ne bucurăm de prezența celor care au fost aici și sperăm și pe viitor, pentru mine, cât voi mai sta aici, pentru alți colegi, să mai avem astfel de ocazii minunate.”, a spus, la finalul concertului, unul dintre deținuți.

CITEȘTE ȘI: Laura Codruţa Kovesi, desemnată procuror-şef european! Vot în Consiliul UE pentru numirea la conducerea Parchetului european

Au cântat în fața celor închiși muzicieni din Slovenia, Israel, Germania, Turcia și România, la vioară, pian, oboi, flaut și violoncel.

“Pentru mine a fost un concert deosebit,  special, au fost foarte atenți. A fost o liniște perfectă și i-am simțit foarte receptivi. Mi-a făcut mare plăcere să cânt. Asta este ideea festivalului nostru, să aducem muzica clasică pe care noi o iubim în toate locurile posibile, să o răspândim cât de puternic putem.”, a declarant Vlad Popescu, director artistic Eufonia.

Momentul a făcut parte din festivalul Eufonia, ai cărui organizatori vor să aducă muzica clasică în atenția unor comunități în care ea nu este tocmai cunoscută.

“ Ne-am dorit ca, în cadrul acestei ediții, a doua, să ducem muzica mai aproape de public, indiferent de cine este acest public și mai ales să ajungem în spații unde muzica clasică nu este atât de ușor accesibilă. Ne-am dorit foarte mult o colaborare cu penitenciarul și suntem recunoscători pentru faptul că au fost deschiși invitației noastre. Am colaborat atât de frumos și am putut să susținem acest recital cu multe emoții la purtător, atât din partea organizatorilor, cât și din partea artiștilor.”, consideră Georgia Harasim – PR Eufonia.

Piesele au fost indelung aplaudate iar cei din conducerea penitenciarului au apreciat ideea muzicienilor.

“Suntem foarte mândri și foarte bucuroși pentru că Festivalul Eufonia a poposit și în cadrul Penitenciarului Timișoara. Peste 100 de deținuți, în direct, au avut ocazia de a asculta muzică de calitate. Cu siguranță că au primit momentul cu multă bucurie, am vorbit cu unii dintre ei și au spus că și-au readus aminte de copilărie și unii chiar de școală. Pentru că unii chiar au avut studii. Sunt muzicieni care sunt închiși și s-au emoționat foarte tare.”, a precizat subcomisar de poliție penitenciară Ramona Ilieș, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara .

În penitenciarul din Timișoara au mai fost organizate astfel de activități. În plus, aici sunt închisi și oameni care, dincolo de gratii, au profesiuni in domeniul artistic si care contribuie, prin pictura sau decorațiuni,  la înfrumusețarea spațiului în care sunt nevoiți să-și ispășească pedepsele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns